Marim1 kg miell,e vendosim ne nje tepsi.Hapim nje vrime ne mes tek mielli e atje hedhim [ kemi tretur me pak uje 1 luge likoje me sode buke e pak kripe...nqs ske sode buke,mund te perdoresh pak maja 15 gr]..Fillo perzjeje ngadale dhe duke hedhur pak uje duke perzjer..mundohu te mos behet i ujshem e te ngjisin duart..te dale i bute brumi ,elastik..por jo te ngjis..enqs e kalon pak masen e ujit..hidh pak miell shtese..ska gje..Pastaj fillo e shtype mire e mire brumin...aty eshte rendesia e kulacit tek shtypja..te dal elastik....Mere e vere pastaj ne nje vend [tave ] e mbulohe me nje pecete qe te rij ngrohte e te vij pak[ te fryhet ]...lere nja 1\2 ore afersisht..Pastaj mere e shtype prap dhe lyej nje tepsi me pak fare vaj..sa te lyhet tepsia dhe shtro kulacin..vere brumin mbi tave dhe shtype me grushte qe te hapet ne tepsi..shiko foton..po deshe i ben lule e zbukurime..ose mer nje pirua e shtype nga siper me iroin e dalin forma te ndryshme...Nejse...mere vere ne fure,180 grade[ ta kesh ven 15 min para furin ta kesh te ngrohte...Ne fillim ule tepsin poshte[jo ne fund fare tek baza ] e lere nja 10 min,qe te behet pak nga poshte se fillon fryhet...e pastaj ngrihe lart [ ne mes ].Furin ngrihe ne 220 grade e lere gjer sa te behet,te kulloj..duket mer nje ngjyre floriri.Shikoje pak nga poshte me nje thike eshte skuqur,ka mar ngjyre,Kur ta heqesh mbeshtille me nje pecete te madhe qe te rij i bute,mos te thahet...nqs e do per ta ngrene ne dore behet ate dite...per persheshin eshte mire ta besh qe ne darke[ nje nate para ]
Kur te besh persheshin....
Mer pak lyre nga e kaposhit,dhe ne te skuq 2-3 koka preshi te vogla fare[ grije]..dhe me pas skuq brenda me to ca melci pule,e melcin e kaposhit.Si te skuqen mer hidhi pak uje qe te zjeje preshi,Me vone shtohe lengun...mer hidh brenda lyren e kaposhit e shto perseri uje.aq sa nevojitet per te rregjur persheshin...shikoje per kripe se ka dhe lyra e kaposhit...dhe si te marin vale keto..marim i shkoqim nane[ dhjozme ]..pastroje nga shkopinjte njeher pastaj hidhja brenda.Si ti bjere vala,ja hedhim persheshit pak nga pak duke e perzjer te veje lengu kudo.Nuk do ber as shume i thate por as me uje shume...duhet te dish qe persheshi e pin e ujin shpejte te genjen..ndaj ler cik leng menjane..nqs mbas 10-15 min ai e ka pir gjithe lengun e duket pak si i that...hidhi pak nga ai leng qe mbajte e trazoje shpejte..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου