.......BRUME PER KREPA. [ 16 copa ]
Perberesit:
1 kup me miell ,4 veze,1 kup me qumesht,
1\4 lige likoje me kripe,1\2 luge likoje bejkin paunder,vaj per skuqje.
Pergatija
Vem te gjitha gjerat e brumit ne mikser, ei rahim te behen brume.Nuk duhet ta rahim shume [1 min ] E lem ne frigorifer per 1\2 ore.Vem ne zjer nje tigan qe nuk ngjit.E lyejme me pak vaj.Hedhim brenda 3 luge nga brumi dhe e hapim ne tigan majtas - djathtas.Kur te piqet krepa nga nje ane e kthejme nga ana tjeter.I vem krepat njera nbi tjetren.I mbulojme me nje pecete,gjersa te bejme gati mbushjen.Po te duam i mbajme per diten tjeter ca [i vem ne ngrirje te mbledhura ne nje qeske ]
1 kup me miell ,4 veze,1 kup me qumesht,
1\4 lige likoje me kripe,1\2 luge likoje bejkin paunder,vaj per skuqje.
Pergatija
Vem te gjitha gjerat e brumit ne mikser, ei rahim te behen brume.Nuk duhet ta rahim shume [1 min ] E lem ne frigorifer per 1\2 ore.Vem ne zjer nje tigan qe nuk ngjit.E lyejme me pak vaj.Hedhim brenda 3 luge nga brumi dhe e hapim ne tigan majtas - djathtas.Kur te piqet krepa nga nje ane e kthejme nga ana tjeter.I vem krepat njera nbi tjetren.I mbulojme me nje pecete,gjersa te bejme gati mbushjen.Po te duam i mbajme per diten tjeter ca [i vem ne ngrirje te mbledhura ne nje qeske ]
BRUME PER TARTA.[nje pete te trashe qe perdoret per lakror,etj ]
Perberesit:
125 gr margarin ose vitam, 125 gr salce kosi,
200 gr miell [farine e kuqe,] miell qe fryhet vete
2 luge djath i grire ca te jete .
Pergatitja:
Ne nje tas perzjejm margarine ose vitamin me salcen e kosit.Shtojme djathin e grire.Pastaj e perzjeme sa te na behet brumi i mire--[ i bute ,por jo te na ngjis ne duar ]E mbulojme,e vem ne frigorifer per 1\2 ore.E hapim ne nje pet te trashe sa e do forma ne gjeresi [forma qe jane per tarta ]Mire eshte ta hapim mbi nje leter me vaj se e vem kollaj mbi form duke e kthyer permbys.Pastaj e shtypim me gishta nga anet.Ky brum perdoret per te gjitha llojet e tartave.
125 gr margarin ose vitam, 125 gr salce kosi,
200 gr miell [farine e kuqe,] miell qe fryhet vete
2 luge djath i grire ca te jete .
Pergatitja:
Ne nje tas perzjejm margarine ose vitamin me salcen e kosit.Shtojme djathin e grire.Pastaj e perzjeme sa te na behet brumi i mire--[ i bute ,por jo te na ngjis ne duar ]E mbulojme,e vem ne frigorifer per 1\2 ore.E hapim ne nje pet te trashe sa e do forma ne gjeresi [forma qe jane per tarta ]Mire eshte ta hapim mbi nje leter me vaj se e vem kollaj mbi form duke e kthyer permbys.Pastaj e shtypim me gishta nga anet.Ky brum perdoret per te gjitha llojet e tartave.
BRUME PER BUKE.1 kg
Perberesit:
1 kg miell i ashper, 50 gr maja e njome ose 1 e 1\2 luge likoje maja pluhur
1 luge likoje me sheqer ,1\2 luge likoje me kripe
4 luge s. me vaj.
Pergatitja:
Tresim majan ne 1\2 e kupes me uje te vaket.E lem 10 min te vij.Perzjejme ne nje tas miellin,sheqerin,kripen.Shtojme e ujin me majan qe tretem dhe vajin.
Duke e shtypur vem uje aq sa nevojitet qe te na behet brumi.E mbulojme me nje pecete te lagur.E lem te rij per 1 ore qe te vij.Me vone e shtypim prap e formojme nje top te rumbullaket ose si franxholla te gjata.Lyejme siperfaqen me vaj dhe e sperkatim me susam siper. E pjekim ne fure 180 grade per 40- 50 min.Kurse po ti bejme franxholla te gjata duan me pak 25 -30 min.
1 kg miell i ashper, 50 gr maja e njome ose 1 e 1\2 luge likoje maja pluhur
1 luge likoje me sheqer ,1\2 luge likoje me kripe
4 luge s. me vaj.
Pergatitja:
Tresim majan ne 1\2 e kupes me uje te vaket.E lem 10 min te vij.Perzjejme ne nje tas miellin,sheqerin,kripen.Shtojme e ujin me majan qe tretem dhe vajin.
Duke e shtypur vem uje aq sa nevojitet qe te na behet brumi.E mbulojme me nje pecete te lagur.E lem te rij per 1 ore qe te vij.Me vone e shtypim prap e formojme nje top te rumbullaket ose si franxholla te gjata.Lyejme siperfaqen me vaj dhe e sperkatim me susam siper. E pjekim ne fure 180 grade per 40- 50 min.Kurse po ti bejme franxholla te gjata duan me pak 25 -30 min.
BRUME PER PICAT.[me qumesht]
Perberesit:
3 e 1\2 kupe me miell, 1\2 kupe me uje te vaket,
2 luge likoje te prera me maja pluhur,
1\2 luge likoje me sheqer, 1 kup me qumesht te vaket,
1 e 1\2 lige likoje me kripe, 4 luge gjalp i shkrire
1 luge me gjalp ose vaj per te lyer tepsin.
Pergatitja:
Ne ujin e vaket shkrijme majan e sheqerin. Ne nje tas te thelle vem miellin.Hapim ne mes nje vrime.Vem majan qe tretem,qumeshtin,kripen e gjalpin.
I perzjejmemire te behen nje brume i bute. E mbulojme dhe e lem te vij.{astaj e shtypim perseri dhe e shtrojme ne tepsin qe kemi lyer me vaj.Νga siper hedhim salcen e domates ose kecap dhe mbi sipas deshires shtrojme nga siper djathera,zhambon etj.
3 e 1\2 kupe me miell, 1\2 kupe me uje te vaket,
2 luge likoje te prera me maja pluhur,
1\2 luge likoje me sheqer, 1 kup me qumesht te vaket,
1 e 1\2 lige likoje me kripe, 4 luge gjalp i shkrire
1 luge me gjalp ose vaj per te lyer tepsin.
Pergatitja:
Ne ujin e vaket shkrijme majan e sheqerin. Ne nje tas te thelle vem miellin.Hapim ne mes nje vrime.Vem majan qe tretem,qumeshtin,kripen e gjalpin.
I perzjejmemire te behen nje brume i bute. E mbulojme dhe e lem te vij.{astaj e shtypim perseri dhe e shtrojme ne tepsin qe kemi lyer me vaj.Νga siper hedhim salcen e domates ose kecap dhe mbi sipas deshires shtrojme nga siper djathera,zhambon etj.
RECETE....PER BRUME PER PETA..
Perberesit:
1\2 kg miell, 2 luge me vaj,1 luge uthull,
2 luge likoje me kripe, 2 luge likoje me bejkin paunder
1 kupe me uje te vaket.
Pergatitja:
Sitim miellin ne nje tas te madh ose tepsi. E hapim ne qender..nje grope.Vem brenda vajin,uthullen,bejkin paunder,kripe e ujin.E mbledhim brumin si top.Po u desh uje hedhim akoma [mos te jet shume i forte brumi ]E ndajme pastaj ne topa.Sa peta naduhen.I vem ne tepsi te lyer me miell.Afer njeri tjetrit,ei mbulojme me nje pecete te lagur.I lem te rij 1-2 ore. Pastaj i hapim peta.Duke tollur-duke ven niseshte [e sperkatim qe te mos na ngjiten tek peci.] Per te fituar kohe,i hapim te gjitha topat 1 nga 1, gjersa te behen nje reth me diameter 20-25 cm.Pastaj i marim 2 nga 2 ose 3 nga 3 [por kur ti vem njera mbi tjetren ,i lyejme me pak vaj ----po vum 2 petes pare i vem vaj, po qe se vem 3 i vem te pares e te dytes , te tretes nuk i vem se do vem niseshten ] e i hapim bashke [kur piqen,ndahen se kane vaj mes tyre ].
1\2 kg miell, 2 luge me vaj,1 luge uthull,
2 luge likoje me kripe, 2 luge likoje me bejkin paunder
1 kupe me uje te vaket.
Pergatitja:
Sitim miellin ne nje tas te madh ose tepsi. E hapim ne qender..nje grope.Vem brenda vajin,uthullen,bejkin paunder,kripe e ujin.E mbledhim brumin si top.Po u desh uje hedhim akoma [mos te jet shume i forte brumi ]E ndajme pastaj ne topa.Sa peta naduhen.I vem ne tepsi te lyer me miell.Afer njeri tjetrit,ei mbulojme me nje pecete te lagur.I lem te rij 1-2 ore. Pastaj i hapim peta.Duke tollur-duke ven niseshte [e sperkatim qe te mos na ngjiten tek peci.] Per te fituar kohe,i hapim te gjitha topat 1 nga 1, gjersa te behen nje reth me diameter 20-25 cm.Pastaj i marim 2 nga 2 ose 3 nga 3 [por kur ti vem njera mbi tjetren ,i lyejme me pak vaj ----po vum 2 petes pare i vem vaj, po qe se vem 3 i vem te pares e te dytes , te tretes nuk i vem se do vem niseshten ] e i hapim bashke [kur piqen,ndahen se kane vaj mes tyre ].
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου