Embelsire frigoriferi me dhimitriaka dhe dopjo shtrese cokollate.
Perberesit per shtresen e pare;
50 gr cokollate kuvertura e copetuar,
50gr gjalp lope ose vitam ose margarine ,
250 gr dhimitriaka prej orizi [ne supernarket gjen.. ]50 gr bajame te bera pluhur ne mikser .
Perberesit per shtresen e dyte [dopjo cokollate ]
300gr krem djathi Filadhelfia ose tjeter.....
150 gr sheqer , 200gr qumesht pana [35 o\o lyre
2 luge s. me qumesht te nxehte ,
140 gr cokollat e bardhe e copetuar e kjo,
2 fleta zelatini.
Pergatitja:
Per shtresen e pare - baze.
Shkrijme cokollaten me gjalpin ne nje tas teneqeje mbi nje tenxh. me uje qe zjen.Kujdes te mos na futet uje ne tas.
Ne nje tas tjeter perzjejme dhimitriakat me pluhurin e bajameve.
Kur te shkrij mire cokollata e te shkelqej e hedhim ne tasin qe kemi dhimitriakat dhe e perzjejme mire.
Kete perzjerje e hedhim tek nje forme keku [ te ciles i kemi shtruar me pare nje plasmas , te dal nga buzet e formes goxha.. ]
E shtrojme mire dhe e vem ne frigorifer per 1\2 ore , gjersa te mpikset mire.
Per ..dopjo shtresen..
Ne nje tas perzjejme kremen e djathit me shqerin. Ne nje tas tjeter rahim qumeshtin pana ne mikser....gjersa te duket si kos.
I shtojme perzjerjen e djathit,por jo njeheresh ,ngadale ,pak nga pak.Dhe duke e perzjer vazhdimisht.
Ne nje ibrik ose zhezve nga ato te medhat vem qumeshtin e nxehte dhe fletat e zelatines.I lem per 5 min. I shtypim mire me duar e ja hedhim ne tas ku eshte krema.I perzjejme mire qe te shkrijne.
Ndajme kremen qe bem ne dy vende [tasa ].Shkrijme 2 cokollatat ne vende te ndryshme ,jo bashke.Dhe tek nje tas [ata qe lam menjane ] tek njeri hedhim cok. e bardhe ,tek tjtri kuverturen. I perzjejme mire.
Heqim formen nga frigoriferi dhe hedhim kremerat e cok.Caktojme nje ngjyre sipas deshires [ o te bardhen te 1 e pastaj tjetren ]
Psh. ne fillim mbi shtresen e bazes qe beme [ dhe e ngrime ] hedhim te bardhen ne fillim pastaj te kuvertures.Nga siper qe te na lidhen te dyja cok. me majen e nje thike e cpojme [ e perzjejme cik nga siper,te duken si ujera ].
E marim formen,e vem ne frigorifer,e mbulojme me plasmasin qe kemi len anash dhe e lem 3-4 ore gjersa te mpikset mire.
Per ta nxjer nga forma, e terheqim nga qeska dhe e presim ne copka.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Embelsire frigoriferi me zele.
Perberesit:
2 paqeta me biskota [katrore ose drejtkendeshe
1 qeske kremi [ prej misri,ca shije te doni merni]
[kremera qe perdoren per femije,me shije te ndryshme,i gjen ne supermarket....]
gjalp i tretur , 1 kuti me zele- zgjidheni sipas shijes tuaj[o prej qershije ose luleshtrydhe ]
Pergatitja;
-Shkermoqim biskotat ne blender,i bejme pluhur.
-perzjejme gjalpin me biskotat[por jo te nxehte gjalpin ].Vem aq gjalp sa te behet i bute brumi.
-Vem perzjerjen ne nje tepsi dhe e shtypim mire me duar,te hapet mire ne tepsi,njelloj kudo.
-E vem tepsin ne ngrirje per pak.
-Marim bejme kremen ashtu sic thote letra,e ja hedhim siper pluhurit te biskotave.
-E vem prap per pak min. ne ngrirje.Sa te mpikset e heqim dhe e vem lart tek pjesa tjeter e frigoriferit.
-Pergatisim zelen sipas udhezimeve qe ka kutia.
-E lem te ftohet fare.E hedhim avash -avash lart mbi kreme.
-Dhe e vem perseri ne ngrirje per pak ose me shume ore lart, gjersa te mpikset zeleja.
Nqs tepsia eshte e thelle,mund ta bejme e me me shume shtresa.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Akullore me luleshtrydhe e recel qershie
Perberesit:
1 zarf me Mus prej lulushtrydhe ose, ca shije te duam,1 kuti me qumesht zakaruko[ te trashe ],, 1 kuti me qumesht pana [ per embelsira],pika te vogla prej cokollate, konjak ose liker ca shije te duam,
Pergatitja:
Rahim musin ne blender sic thot zarfi. Ne te shtojme qumeshtin pana dhe e rahim 2-3 min akoma.Shtojme qumeshtin zakaruko[ te trash] dhe e perzjejme me nje luge druri ose shpatull.Hedhim brenda cna pelqen[ recel qershie ose luleshtrydhe ]e ca pika cok. te tretur.Shtojme konjak ose liker.Nqs nuk kemi asnje nga keto vem 2 vanilje.E hedhim akulloren ne nje tas me kapak dhe e lem ne ngrirj per 5-6 ore,ose e lem me mire ter naten
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
.
Akullore me karamel
Perberesit:
1 e 1\4 filxh. me sheqer, 2 e 1\4 me qumesht pana, pak kripe, 1\2 luge likoje me vanilja, 1 filxh. qumesht, 3 veze te medha.
Pergatitja;
Ne nje tigan te rende ,vem 1 filxh. sheqer dhe e lem ne zjar te mesem [ dule e trazuar me nje pirua] gjer sa te tretet.Kur te arij qe te tretet...ndalojme perzjerjen gjer sa te mar ngjyre.Shtojme gjithashtu 1 e 1\4 e filxh. me qumeshtin pana.I perzjejme qe te lidhen bashke.Kur hedhim ne fillim qumeshtin e panes karameleja duket topa- topa,por ska gje se do treten.E heqim nga zjari dhe e vem ne tas temeqeje.shtojme pak kripe, vaniljen dhe e lem te ftohet.Ne nje tenxh. tjeter vem qumeshtin pana dhe 1\4 e filxh sheqer. dhe e lem ne zjar te mesem.E lem gjersa te mar val te zjeje..por e trazojme vazhdimisht.E lem te ftohet dhe e vem ne enen metalike te akullores dhe e vem ne ngrirje per 5 ore e me shume.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Akullore e shpejte dhe e mire.
Perberesit:
1 kuti me sadigji [morfat]1 qum .zakaruko, 2 vanilje, bajame te bera karamel, fruta te thata, pika cok. ose trufa cok..Nes kafe pluhur
Pergatitja:
Fillojme mikserin ne shpejtesi te ulet.Rahim morfatin dhe avash -avash shtojme zakarukon.Pastaj shtojme vanijen.I lem te rihen e ne shpejtesi te madhe [afersisht , 5-6 min. Gjersa te behen si dallge deti.Ne te njejten kohe, kalojme bajamet e shoqerosura ne multi e i grijme. E hedhim ne nje ene me kapak dhe e vem ne ngrirje..per ore te tera.kur ta nxjerim e shoqerojme me shurup luleshtrydhe nga siper.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Akullore me limon.
Perberesit;
3 qeska me salce kosi , 3 filxh. te kafes me sheqer, 3 lekura limona, liko limoni.
Pergatitja:
Lajme mire limonat dhe i heqim lekuren[zhapat ]. Rahim salcat e kosit me sheqerin, shtojme dhe zhapat.E vem akulloren ne ngrirje.Meta mbas 2 oresh e rahim perseri akulloren me telin e vezeve.E nxjerim me feta prej likos se limonit dhe nga shurupi i likos. 15 min para se ta ham , e nxjerim akulloren nga ngrirja.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Halva qe ngjan me akullore me luleshtrydhe.
Perberesit:
1 liter qumesht , 150 gr miell misri te imet ,
150 gr sheqer ,2 pika liker bajame ,
400 gr luleshtrydhe ,2 luge s.marmalate luleshtrydhe ose c'te keni.....
bajame te bardha nga ato 1\2 gjatas.
Pergatitja:
--Njomim nje forme te gjate keku dhe i shtrojme plasmas guzhine,por te dal aneve te formes qe te mbeshtjellim embelsiren ne fund.
--Marim 1\2 e luleshtrydheve dhe i presim ne feta te holla ,te tjerat i presim ne kube.
--Tresim marmalaten qe kemi me nje luge s.uje.
--Hedhim marmalaten ne forme e siper vem fraulat qe kemi prere feta.
--Nxehim qumeshtin me sheqerin por duke e perzjer vazhdimisht.Kur te filloj te mar val hedhim avash- avash miellin e misrit.
--E perzjejme me telin e vezeve te lidhen bashke.
Kujdes mos te na behet e trash krema.
--Shtojme pikat e likerit me bajame ose liker tjeter [portokalle apo...],i perzjejme mire.
--E lem te ftohet [te vaket ] dhe hedhim ne kreme luleshtrydhet qe preme ne kube.
--Pastaj kete kreme ja hedhim formes siper.
--E mbulojme me qesken anash nga siper dhe e lem te ftohet 4-5 ore ne frigorifer.
--Kur ta nxjerim e kthejme nga ana tjeter ne nje pjate te madhe dhe e sperkatim nga siper me bajamet feta.
--mund ta bejme nje dite para nqs duam.
--ose po te mos kemi kohe,si e pergatisim e fusim ne ngrirje per 1\2 ore...qe mos ta lem 4-5 ore tek pjesa lart e frigoriferit.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Akullore me are indiane
Perberesit:
100gr pluhur are [iniane] are e grire, 100gr sheqer, 1 e 1\2 gote uje me qumesht pana, 1 gote vere me qumesht, 1 vanilja.
Pergatitja:
Ne nje tenxh. vem qumeshtin te zjeje, qumeshtin pana, vaniljen, dhe sheqerin [ gjersa te shkrije ] Kur te ftohet , e vem kete kreme ne mikser dhe i shtojme arat.. pak fare ..para se ta heqim[ te perzihen mire ].Kur ta nxjerim mund ti hedhim e rrush te that ose marmaladhe..sipas deshires.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Akullore me NES KAFE
Perberesit:
3 filxh.qumesht, 2 luge kafe me Nes Kafe, 2 qeska me sadigji, 1\2 filxh. caj me bajame[ pa zhapa dhe te pjekura ], 3 luge s. me sheqer, 1\2 filxh. me recel qershie[ por te grira ], 1\2 filxh. me fruta te fresketa te grira dhe copka te medha.
Pergatitja:
nxehim 1 filxh e 1\2 me qumesht dhe tresim nes kafen atje. E vem per 3-4 ore ne ngrirje.Rahim ne mikser sadigjin me 1 e 1\2 filxh.qumesht.Vezhdojme rahjet dhe shtojme qumeshtin me nes kafe qe kishim ne ngrirje.Shtojme sheqerin.Ndalojme mikserin dhe shtojme frutat dhe bajamet.I perzjejme lehte dhe e hedhim akulloren ne formen e saj dhe e vem ne ngrirje.Kur te ftohet[ te ngrije ] akullorja e heqim nga forma.{ para se ta nxjerim e fusim formen ne uje te nxehte,per pak sek.E mbulojme me nje tabaka ose pjate te madhe dhe e kthejme mbrapsh.}.Ose e nxjerim ashtu pa prishur ose e ndajme neper tasa te vegjel akullore.Mund ta nxjerim shqeto sic eshte ,por dhe e zbukurojme me copat e frutave qe ngelen si te grira dhe te medha .
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Akullore me vanilja.
Perberesit:
3 vanilja, 300 ml.qumesht me lyr, 300 ml. qumesht pana, 100gr sheqer, 4 te verdha veze.
Pergatitja:
Vem enen qe do vem akulloren ne ngrirje qe te ftohet.Ne nje tenxh. vem vaniljen, qumeshtin dhe qumeshtin pana.I lem te marin nje vale dhe e mbyllim zjarin.Presim 20 min te bjere temperatura.Ne nje tas te madh perzjejme sheqerin me te verdhat e vezeve me tel dhe i rahim gjer sa te behen shkume [10 min .i rahim ].Vem prap tenxh. ne zjar...dhe para se te mar val e hedhim tek tasi me veze por duke e trazuar vazhdimisht.kete tas e vem mbi nje tenxh, qe zjen uje nga poshte dhe e trazojme gjersa te lidhen.Dhe kur te jet gati e vem ne nje tas tjeter me uje te ngrire.Mbas 20 min si te jet ftohur e vem ne taper[ qe e vum te ftohet ne ngrirje].E vem ne ngrirje dhe per 2-3 ore akullorja eshte gati per te nxjere.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Akullore ..Ekmek me bajame.
Perberesit;
2 kupa sadigji, 2 kuti me qumesht zakaruko, 2 vaniljes. 3 kupa sheqer per shurupin,2 kupa uje.Bajame te pjekura 1\2-ma.
Pergatitja:Rahim sadigjin per 15 min. dhe e vem ne ngrirje.Pastaj rahim per 10 min. qumeshtin zakaruko.e vem e ate per te ngrire [1 cerek ore ].Pastaj rahim perseri sadigjin dhe vem
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Akullore prej fiku.
Perberesit:
15 fiq te fresket, 120 gr sheqer te imet, 125 ml. uje, ca pika prej kimo limoni, 600 ml. qumesht pana.
Pergatitja :
Si te kemi lar fiqte , u heqim bishtat, i presim ne copka te vogla dhe i hedhim ne tenxh. bashke me sheqerin dhe ujin e kimon e limonit.I lem te zjejne avash ne zjar te mesem per 20 min.[duke i trazuar vazhdimisht ]E lem te ftohet dhe pastaj e hedhim ne blender ta rahim bashke me qumeshtin pana.I rahim per 2-3 min.E provojme pak ..mbase do e pak sheqer [ i hedhim ,po deshi].Pastaj e vem tek ena e akullores dhe e vem ne ngrirje.Do e lem 3 ore ne ngrirje [ por cdo ore do e nxjerim dhe do e trazojme.].Kjo gje behet qe mos te na zej copa akulli akullorja.Kur ta nxjerim i vem ca copa fiku te fresket ,[ te prere ne copka te gjera ] per garniture.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Akullore me pjeshka.
Perberesit:
500 gr pjeshka te bera pelte ne multi. 200 gr sheqer te imet [akni ], 500 gr qumesht..
Pergatitja:
Rahim ne mikser sheqerin e imet me pelten e pjeshkave.Dhe si ti rahim mire ateher hedhim qumeshtin dhe vazhdojme rahjet.E rahim per shume min...dhe pastaj e vem tek ena e akullores [ nqs skemi vem nje tas ne ngrirje e ftohim] dhe e lem 5-6 ore ne ngrirje [ por cdo 1\2 ore e nxjerim dhe e rahim ne mikser.Sa me shume te rahim kur e nxjerim aq me e mire behet dhe nuk ze copa akulli.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Akullore me vanilja dhe bajame.
Perberesit:
1 kup me qumesht, 1\2 kupe me sheqer, 1\4 e luges likos me kripe, 3 te verdha veze te rahura, 1 vanilje, 2 kupa me qumesht pana te ftohta, 1 kupe me bajame.
Pergatitja:
Vem qumeshtin , vezet [ te verdhat e rahura ], sheqerin,kripen ne nje tenxh. me zjar te mesem duke e ulur zjarin.I perzjejme.Kur te filloj te nxjer flluska e heqim nga zjari dhe shtojme vaniljen.E perzjejme dhe e heqim nga zjari te ftohet..E vem pastaj ne formen e akullores dhe pastaj e vem ne ngrirje per 40 min. sa te filloj te ngrije.Rahim qumeshtin pana ne nje tas , te zbutet e te behet shkume.Hedhim qumeshtin pana tek bajamet dhe i perzjejme me nje tel dhe e vem prap ne ngrirje.Formen e mbulojme mos te na zer copa akulli. Cdo 1\2 ore
Perberesit per shtresen e pare;
50 gr cokollate kuvertura e copetuar,
50gr gjalp lope ose vitam ose margarine ,
250 gr dhimitriaka prej orizi [ne supernarket gjen.. ]50 gr bajame te bera pluhur ne mikser .
Perberesit per shtresen e dyte [dopjo cokollate ]
300gr krem djathi Filadhelfia ose tjeter.....
150 gr sheqer , 200gr qumesht pana [35 o\o lyre
2 luge s. me qumesht te nxehte ,
140 gr cokollat e bardhe e copetuar e kjo,
2 fleta zelatini.
Pergatitja:
Per shtresen e pare - baze.
Shkrijme cokollaten me gjalpin ne nje tas teneqeje mbi nje tenxh. me uje qe zjen.Kujdes te mos na futet uje ne tas.
Ne nje tas tjeter perzjejme dhimitriakat me pluhurin e bajameve.
Kur te shkrij mire cokollata e te shkelqej e hedhim ne tasin qe kemi dhimitriakat dhe e perzjejme mire.
Kete perzjerje e hedhim tek nje forme keku [ te ciles i kemi shtruar me pare nje plasmas , te dal nga buzet e formes goxha.. ]
E shtrojme mire dhe e vem ne frigorifer per 1\2 ore , gjersa te mpikset mire.
Per ..dopjo shtresen..
Ne nje tas perzjejme kremen e djathit me shqerin. Ne nje tas tjeter rahim qumeshtin pana ne mikser....gjersa te duket si kos.
I shtojme perzjerjen e djathit,por jo njeheresh ,ngadale ,pak nga pak.Dhe duke e perzjer vazhdimisht.
Ne nje ibrik ose zhezve nga ato te medhat vem qumeshtin e nxehte dhe fletat e zelatines.I lem per 5 min. I shtypim mire me duar e ja hedhim ne tas ku eshte krema.I perzjejme mire qe te shkrijne.
Ndajme kremen qe bem ne dy vende [tasa ].Shkrijme 2 cokollatat ne vende te ndryshme ,jo bashke.Dhe tek nje tas [ata qe lam menjane ] tek njeri hedhim cok. e bardhe ,tek tjtri kuverturen. I perzjejme mire.
Heqim formen nga frigoriferi dhe hedhim kremerat e cok.Caktojme nje ngjyre sipas deshires [ o te bardhen te 1 e pastaj tjetren ]
Psh. ne fillim mbi shtresen e bazes qe beme [ dhe e ngrime ] hedhim te bardhen ne fillim pastaj te kuvertures.Nga siper qe te na lidhen te dyja cok. me majen e nje thike e cpojme [ e perzjejme cik nga siper,te duken si ujera ].
E marim formen,e vem ne frigorifer,e mbulojme me plasmasin qe kemi len anash dhe e lem 3-4 ore gjersa te mpikset mire.
Per ta nxjer nga forma, e terheqim nga qeska dhe e presim ne copka.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Embelsire frigoriferi me zele.
Perberesit:
2 paqeta me biskota [katrore ose drejtkendeshe
1 qeske kremi [ prej misri,ca shije te doni merni]
[kremera qe perdoren per femije,me shije te ndryshme,i gjen ne supermarket....]
gjalp i tretur , 1 kuti me zele- zgjidheni sipas shijes tuaj[o prej qershije ose luleshtrydhe ]
Pergatitja;
-Shkermoqim biskotat ne blender,i bejme pluhur.
-perzjejme gjalpin me biskotat[por jo te nxehte gjalpin ].Vem aq gjalp sa te behet i bute brumi.
-Vem perzjerjen ne nje tepsi dhe e shtypim mire me duar,te hapet mire ne tepsi,njelloj kudo.
-E vem tepsin ne ngrirje per pak.
-Marim bejme kremen ashtu sic thote letra,e ja hedhim siper pluhurit te biskotave.
-E vem prap per pak min. ne ngrirje.Sa te mpikset e heqim dhe e vem lart tek pjesa tjeter e frigoriferit.
-Pergatisim zelen sipas udhezimeve qe ka kutia.
-E lem te ftohet fare.E hedhim avash -avash lart mbi kreme.
-Dhe e vem perseri ne ngrirje per pak ose me shume ore lart, gjersa te mpikset zeleja.
Nqs tepsia eshte e thelle,mund ta bejme e me me shume shtresa.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Akullore me luleshtrydhe e recel qershie
Perberesit:
1 zarf me Mus prej lulushtrydhe ose, ca shije te duam,1 kuti me qumesht zakaruko[ te trashe ],, 1 kuti me qumesht pana [ per embelsira],pika te vogla prej cokollate, konjak ose liker ca shije te duam,
Pergatitja:
Rahim musin ne blender sic thot zarfi. Ne te shtojme qumeshtin pana dhe e rahim 2-3 min akoma.Shtojme qumeshtin zakaruko[ te trash] dhe e perzjejme me nje luge druri ose shpatull.Hedhim brenda cna pelqen[ recel qershie ose luleshtrydhe ]e ca pika cok. te tretur.Shtojme konjak ose liker.Nqs nuk kemi asnje nga keto vem 2 vanilje.E hedhim akulloren ne nje tas me kapak dhe e lem ne ngrirj per 5-6 ore,ose e lem me mire ter naten
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
.
Akullore me karamel
Perberesit:
1 e 1\4 filxh. me sheqer, 2 e 1\4 me qumesht pana, pak kripe, 1\2 luge likoje me vanilja, 1 filxh. qumesht, 3 veze te medha.
Pergatitja;
Ne nje tigan te rende ,vem 1 filxh. sheqer dhe e lem ne zjar te mesem [ dule e trazuar me nje pirua] gjer sa te tretet.Kur te arij qe te tretet...ndalojme perzjerjen gjer sa te mar ngjyre.Shtojme gjithashtu 1 e 1\4 e filxh. me qumeshtin pana.I perzjejme qe te lidhen bashke.Kur hedhim ne fillim qumeshtin e panes karameleja duket topa- topa,por ska gje se do treten.E heqim nga zjari dhe e vem ne tas temeqeje.shtojme pak kripe, vaniljen dhe e lem te ftohet.Ne nje tenxh. tjeter vem qumeshtin pana dhe 1\4 e filxh sheqer. dhe e lem ne zjar te mesem.E lem gjersa te mar val te zjeje..por e trazojme vazhdimisht.E lem te ftohet dhe e vem ne enen metalike te akullores dhe e vem ne ngrirje per 5 ore e me shume.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Akullore e shpejte dhe e mire.
Perberesit:
1 kuti me sadigji [morfat]1 qum .zakaruko, 2 vanilje, bajame te bera karamel, fruta te thata, pika cok. ose trufa cok..Nes kafe pluhur
Pergatitja:
Fillojme mikserin ne shpejtesi te ulet.Rahim morfatin dhe avash -avash shtojme zakarukon.Pastaj shtojme vanijen.I lem te rihen e ne shpejtesi te madhe [afersisht , 5-6 min. Gjersa te behen si dallge deti.Ne te njejten kohe, kalojme bajamet e shoqerosura ne multi e i grijme. E hedhim ne nje ene me kapak dhe e vem ne ngrirje..per ore te tera.kur ta nxjerim e shoqerojme me shurup luleshtrydhe nga siper.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Akullore me limon.
Perberesit;
3 qeska me salce kosi , 3 filxh. te kafes me sheqer, 3 lekura limona, liko limoni.
Pergatitja:
Lajme mire limonat dhe i heqim lekuren[zhapat ]. Rahim salcat e kosit me sheqerin, shtojme dhe zhapat.E vem akulloren ne ngrirje.Meta mbas 2 oresh e rahim perseri akulloren me telin e vezeve.E nxjerim me feta prej likos se limonit dhe nga shurupi i likos. 15 min para se ta ham , e nxjerim akulloren nga ngrirja.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Halva qe ngjan me akullore me luleshtrydhe.
Perberesit:
1 liter qumesht , 150 gr miell misri te imet ,
150 gr sheqer ,2 pika liker bajame ,
400 gr luleshtrydhe ,2 luge s.marmalate luleshtrydhe ose c'te keni.....
bajame te bardha nga ato 1\2 gjatas.
Pergatitja:
--Njomim nje forme te gjate keku dhe i shtrojme plasmas guzhine,por te dal aneve te formes qe te mbeshtjellim embelsiren ne fund.
--Marim 1\2 e luleshtrydheve dhe i presim ne feta te holla ,te tjerat i presim ne kube.
--Tresim marmalaten qe kemi me nje luge s.uje.
--Hedhim marmalaten ne forme e siper vem fraulat qe kemi prere feta.
--Nxehim qumeshtin me sheqerin por duke e perzjer vazhdimisht.Kur te filloj te mar val hedhim avash- avash miellin e misrit.
--E perzjejme me telin e vezeve te lidhen bashke.
Kujdes mos te na behet e trash krema.
--Shtojme pikat e likerit me bajame ose liker tjeter [portokalle apo...],i perzjejme mire.
--E lem te ftohet [te vaket ] dhe hedhim ne kreme luleshtrydhet qe preme ne kube.
--Pastaj kete kreme ja hedhim formes siper.
--E mbulojme me qesken anash nga siper dhe e lem te ftohet 4-5 ore ne frigorifer.
--Kur ta nxjerim e kthejme nga ana tjeter ne nje pjate te madhe dhe e sperkatim nga siper me bajamet feta.
--mund ta bejme nje dite para nqs duam.
--ose po te mos kemi kohe,si e pergatisim e fusim ne ngrirje per 1\2 ore...qe mos ta lem 4-5 ore tek pjesa lart e frigoriferit.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Akullore me are indiane
Perberesit:
100gr pluhur are [iniane] are e grire, 100gr sheqer, 1 e 1\2 gote uje me qumesht pana, 1 gote vere me qumesht, 1 vanilja.
Pergatitja:
Ne nje tenxh. vem qumeshtin te zjeje, qumeshtin pana, vaniljen, dhe sheqerin [ gjersa te shkrije ] Kur te ftohet , e vem kete kreme ne mikser dhe i shtojme arat.. pak fare ..para se ta heqim[ te perzihen mire ].Kur ta nxjerim mund ti hedhim e rrush te that ose marmaladhe..sipas deshires.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Akullore me NES KAFE
Perberesit:
3 filxh.qumesht, 2 luge kafe me Nes Kafe, 2 qeska me sadigji, 1\2 filxh. caj me bajame[ pa zhapa dhe te pjekura ], 3 luge s. me sheqer, 1\2 filxh. me recel qershie[ por te grira ], 1\2 filxh. me fruta te fresketa te grira dhe copka te medha.
Pergatitja:
nxehim 1 filxh e 1\2 me qumesht dhe tresim nes kafen atje. E vem per 3-4 ore ne ngrirje.Rahim ne mikser sadigjin me 1 e 1\2 filxh.qumesht.Vezhdojme rahjet dhe shtojme qumeshtin me nes kafe qe kishim ne ngrirje.Shtojme sheqerin.Ndalojme mikserin dhe shtojme frutat dhe bajamet.I perzjejme lehte dhe e hedhim akulloren ne formen e saj dhe e vem ne ngrirje.Kur te ftohet[ te ngrije ] akullorja e heqim nga forma.{ para se ta nxjerim e fusim formen ne uje te nxehte,per pak sek.E mbulojme me nje tabaka ose pjate te madhe dhe e kthejme mbrapsh.}.Ose e nxjerim ashtu pa prishur ose e ndajme neper tasa te vegjel akullore.Mund ta nxjerim shqeto sic eshte ,por dhe e zbukurojme me copat e frutave qe ngelen si te grira dhe te medha .
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Akullore me vanilja.
Perberesit:
3 vanilja, 300 ml.qumesht me lyr, 300 ml. qumesht pana, 100gr sheqer, 4 te verdha veze.
Pergatitja:
Vem enen qe do vem akulloren ne ngrirje qe te ftohet.Ne nje tenxh. vem vaniljen, qumeshtin dhe qumeshtin pana.I lem te marin nje vale dhe e mbyllim zjarin.Presim 20 min te bjere temperatura.Ne nje tas te madh perzjejme sheqerin me te verdhat e vezeve me tel dhe i rahim gjer sa te behen shkume [10 min .i rahim ].Vem prap tenxh. ne zjar...dhe para se te mar val e hedhim tek tasi me veze por duke e trazuar vazhdimisht.kete tas e vem mbi nje tenxh, qe zjen uje nga poshte dhe e trazojme gjersa te lidhen.Dhe kur te jet gati e vem ne nje tas tjeter me uje te ngrire.Mbas 20 min si te jet ftohur e vem ne taper[ qe e vum te ftohet ne ngrirje].E vem ne ngrirje dhe per 2-3 ore akullorja eshte gati per te nxjere.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Akullore ..Ekmek me bajame.
Perberesit;
2 kupa sadigji, 2 kuti me qumesht zakaruko, 2 vaniljes. 3 kupa sheqer per shurupin,2 kupa uje.Bajame te pjekura 1\2-ma.
Pergatitja:Rahim sadigjin per 15 min. dhe e vem ne ngrirje.Pastaj rahim per 10 min. qumeshtin zakaruko.e vem e ate per te ngrire [1 cerek ore ].Pastaj rahim perseri sadigjin dhe vem
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Akullore prej fiku.
Perberesit:
15 fiq te fresket, 120 gr sheqer te imet, 125 ml. uje, ca pika prej kimo limoni, 600 ml. qumesht pana.
Pergatitja :
Si te kemi lar fiqte , u heqim bishtat, i presim ne copka te vogla dhe i hedhim ne tenxh. bashke me sheqerin dhe ujin e kimon e limonit.I lem te zjejne avash ne zjar te mesem per 20 min.[duke i trazuar vazhdimisht ]E lem te ftohet dhe pastaj e hedhim ne blender ta rahim bashke me qumeshtin pana.I rahim per 2-3 min.E provojme pak ..mbase do e pak sheqer [ i hedhim ,po deshi].Pastaj e vem tek ena e akullores dhe e vem ne ngrirje.Do e lem 3 ore ne ngrirje [ por cdo ore do e nxjerim dhe do e trazojme.].Kjo gje behet qe mos te na zej copa akulli akullorja.Kur ta nxjerim i vem ca copa fiku te fresket ,[ te prere ne copka te gjera ] per garniture.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Akullore me pjeshka.
Perberesit:
500 gr pjeshka te bera pelte ne multi. 200 gr sheqer te imet [akni ], 500 gr qumesht..
Pergatitja:
Rahim ne mikser sheqerin e imet me pelten e pjeshkave.Dhe si ti rahim mire ateher hedhim qumeshtin dhe vazhdojme rahjet.E rahim per shume min...dhe pastaj e vem tek ena e akullores [ nqs skemi vem nje tas ne ngrirje e ftohim] dhe e lem 5-6 ore ne ngrirje [ por cdo 1\2 ore e nxjerim dhe e rahim ne mikser.Sa me shume te rahim kur e nxjerim aq me e mire behet dhe nuk ze copa akulli.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Akullore me vanilja dhe bajame.
Perberesit:
1 kup me qumesht, 1\2 kupe me sheqer, 1\4 e luges likos me kripe, 3 te verdha veze te rahura, 1 vanilje, 2 kupa me qumesht pana te ftohta, 1 kupe me bajame.
Pergatitja:
Vem qumeshtin , vezet [ te verdhat e rahura ], sheqerin,kripen ne nje tenxh. me zjar te mesem duke e ulur zjarin.I perzjejme.Kur te filloj te nxjer flluska e heqim nga zjari dhe shtojme vaniljen.E perzjejme dhe e heqim nga zjari te ftohet..E vem pastaj ne formen e akullores dhe pastaj e vem ne ngrirje per 40 min. sa te filloj te ngrije.Rahim qumeshtin pana ne nje tas , te zbutet e te behet shkume.Hedhim qumeshtin pana tek bajamet dhe i perzjejme me nje tel dhe e vem prap ne ngrirje.Formen e mbulojme mos te na zer copa akulli. Cdo 1\2 ore
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου