Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Paterxhan te gjere me djathe te bardhe Feta. [ pa mish

perberesit;
...1 kg e 1\2 paterxhan te gjere,vaj per skuqje,3 gota uje me domate te grira,350 gr djathe te bardhe Feta [ ta kemi thermuar me duar ]1-2 qepe te grira,4 thelpinje hudhra,1 filxh.kafe me nane.Per salcen 4 luge s. me vaj,kripe ,piper.
pregatitja;
Marim paterxhanet,si ti lajme mire,i pastrojme nga bishtat dhe i presim ne feta te gjera te rumbullakta.I kripim e i lem ne kullese per 1\2 ore.Pastaj i shplajme e i shtrydhim qe tu ik ujet.Vem vajin te nxehet dhe i  skuqim lehte .Ne nje tepsi shtrojme nje shtrese paterxhanesh.Ne tenxhere vem 4 luge vaj e hedhim qepen e grire te  skuqet,bashke me hudhrat e grira.I skuqim per 2-3 min.Vem brenda lengun e domateve e i zjejme.Shtojme kripe e piper,e i lem te shtrodhin cik.Pastaj kete ja hedhim siper paterxhaneve qe jane ne tepsi.Siper tyre hedhim djathin e bardhe.I pjekim ne fure ne 180 grade,per 20 min.Para se ta heqim i hedhim nanen.Hahet dhe e ngrohte dhe e ftohte.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Byfteqe me mish te grire [ te shoqeruar me patate dhe pak pilaf orizi ]

perberesit;
...1\2kg mish te grire,1 qep e fresket.1 luge s. me galete,1 veze,1\2 luge gl me nane,1\2 luge gl me rigon,1 kuti me lenge mishi  KNORR.1 luge s.uje.
pergatitja;
Skuqim qepen me gjalp dhe ja hedhim mishit te grire qe kemi ne tas.Aty e perzjejme me galeten e ujin,vezen,nanen,rigonin e lengun e mishit.I bejme brume dhe nxjerim 7-8 byfteqe.I lyejme me vaj e i pjekim ne zgare te nxehte ne fure ose jashte  ne zgare zjari.Keto i shoqerojme pastaj me ca patate qe mund te skuqim ne friteze ose tigan dhe me pak pilaf orizi. Per garniture e salce ..bejme nje salce te vogel shpejt-shpejte.Marim pak majoneze  e me pak vaj ulliri dhe i  perzjejme bashke dhe ja hedhim siper byfteqeve si salce nga siper.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Qofte me salce pikante [qe djege ]...suxhukaqia
 perberesit;
....1\2 ge mish te grire,2\3 filxh.galete pluhur.1 veze,1 luge gl e prere me kripe.1 luge gl e prere me kimino[tip piperi kuq]por qe djegepak piper dhe uthull. 7 thelpinje hudhra te grira [une vura me pak ]1 luge s. vaj
Salca....1\2 filxh.vaj ulliri,2 thelpinje hudhra,1\2 kg domate konserve,kripe ,piper,pak kikino.
pergatitja ;
Trazojme mishin e grire me ato te tjerat.Po spatem galete perdorim buke te ndenjur [ e njomim dhe pastaj e shtrydhim].Perzjejme brumin mire.Pastaj bejme qoftet te gjata e te medha.Bejme duart me vaj qe mos te na ngjisin duart me brumin.I skuqim qoftet ne vaj te nxehte e i kullojme ne leter guzhine.Ne nje tenxhere ven vaj dhe skuqim hudhren.Shtojme domaten ,kiminon,kripe dhe piper.E lem salcem te zjeje ne zjar te ulet gjersa te lidhet.Vem ne tenxhere qoftet dhe hedhim uje pak fare [sa te nevojitet ] E lem te zjeje akoma 1\2 ore afersisht jo shume.Keto mund ti shoqerojme me parare te skuqura ose dhe me pilaf.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rote me mish te grire dhe veze te zjera. [rolo kimaje me veze ]


Perberesit;
1kg mish te grire,   .mire eshte 1\2 kg prej deri --1\2prejvic
1 qep e grire,2 veze,3 luge majdanos ose nane e grire,kripe ,piper,1\4 kupes me buke te thekur..galeta pluhur.5 veze te zjera forte e te pastruara.
pergatitja;
Perzjejme  kiman [ mishin e grire  ] me vezet,qepen,majdanozin ose nanen,krip,piper dhe galeten.I bejme brume.Lart mbi leter alumini shtypim kiman [mishin e grire] te bej nje cop drejtkendeshe 15 me 30 cm afersisht.Ose e vem ne nje tas te gjer dhe vem vezet e zjera brenda.Ngrejme nje ane dhe fillojme rotullojme duke lene vezet brenda.E shtypim me dy duart te mbyllet nire dhe e lyejmeme miell rotem....Mund ta  gatuajme ne dy menyra.
1...Vem 4 luge gjalp ne fund te  tenxheres madhe dhe e skuqim roten gjersa te rudhoset,.Hedhim 2 kupa me kimo domate dhe e zjejme avash avash gjersa te lidhet salca,.Brenda vem 2 gjethe dafinem3-4 kokra bakari,2 karajfila.
2.....Vem roten ne tepsi [sic e bera une ] e anash i vemcapatate ne copka .Hedhim siper 3 luge me lemge limoni,krip,piper,rigon.Presim1\2 kupes gjalp ne copka e ja vem aty ketu..ose hedhim 1\2 kupe me vaj.Hedhim e siper rotes vaj dhe e pjekim ne fure 175 grade per 2 ore afersisht,gjersa te rudhosen patatet e te  piqen mire e ato.Mund te na nevojitet uje e ja shtojme.Pastaj e lem te ngelet me pak salce.Vem ne nje pjate te madhe roten [rolon ] e ne krahe te saj nxjerim ca copa patate.


Ne dy menyra te ndryshme mund te  bejme te njejten gje me kiman [ mishin e grire ]
1.....mish te grire me djathe te verdhe  [feta te holla qe perdorim per buke tosti ]dhe me zhambon ose bejkon
2....me mishin e grire dhe vezet mos ti vem ashtu sic jane kokra por te grira[vezet e zjera]

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trashkofsha pule me bamje ne fure.

Perberesit;
..trashkofsha pule sa na duhen [pjestare ]  ose copa pule [te prera thela ].1kg bamje,1\2 kupe vaj,1 qep e madhe,1\3 kupes me vere te bardhe,1\2 kg domate te grira,1\2 tufe majdanos te grire,1 luge me nane te thate,1 domate ,1\2 kupe me uthull,krip piper.2-3 patate.
pergatitja;
Po perdorem bamje te fresketa,ua presim bishtat.Nqs vem te ngrira  nuk nevojitet qe ti pastrojme.I sperkatim me uthull,kripe e i perzjejme.I lem tek kullesa e makaroneve per 30-40 min.Vem vajin ne nje tenxhere dhe skuqim pulen [thelat ]Shtojme qepen dhe e skuqim dhe pak akoma.Vem veren e bardhe,e i lem te marin nje vale.Me vone shtojme domatet,1\2 e majdanozit,krip e piper,Ulim zjarin,e lem te zjeje 30 min akoma.Heqim thelat e pules,i vem ne tepsi.Vem bamjet,patatet te prera..Hedhim siper salcen qe beme.I vem nanen,majdanozin qe na ngeli.E sperkatim me vaj.Vem krip piperin [pak fare ] dhe e pjekim ne fure ne 150 grade per 45 min.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Paterxhan te mbushur me kima [ iman ballajdi ]

perberesit;
..4-5 paterxhan te mesem [1 kg ],1\2 kg kima,3 qepe te njoma te grira- 2 qepe te medha [te thata te grira jo shume te vogla ]1\2 kupe majdanoz,2 kupa konserva domatesh[ une perdor pumaro ]kuti me lenge domatesh....dhe2-3 patate per ti ven aty ketu per te thithur lengjet.2 te verdha veze,3luge s.me qumesht pana 2-3 thelpinje hudhra..
Pergatitja;
Lajme paterxhanet dhe i ndajme menje thik ne mes ,po jo te dal nga ana tjeter thika ,sa te hapen pak.I sperkatim me kripe e i lemashtu nja 2 ore.Me vone i shplajme e i shtrengojme brenda pellembeve te duarve qe tju ike uji qe u ka ngelur.Ne nje tenxhere vem vaj dhe i skuqimpor lehte ..jo shume.Marim nje tepsi dhe i rjeshtojme atje.Ne nje tenxhere nxehim vaj dhe skuqim lehte qepet [ te dyja bashke po deshem ]Vem kiman e skuqim dhe ate pak.Vem thelpinjte e hudhres te grire.Hedhim domaten,majdanozin,kripe,piper.E mbulojme dhe e lem te zjejne sa te mpikset salca.E heqim nga zjari dhe e lem te ftohet.Rahim lehte vezet [ te verdhat ] me qumeshtin pana e ja hedhim kimas dhe kete duke e trazuar.Me nje luge shtypim paterxhanet te bejne si fole nga brenda ose si varke...Dhe vem ne cdo paterxhan2-3 luge nga kimaja.Ndermjet paterxhaneve vem patatet te prera ne copa.I vem pak uje te valuar dhe i futim ne fure 180 grade.E pjekim afersisht per 1 ore,gjersa te zjejne e patatet e kimaja.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kunguj te mbushur me   mish te grire . 
Perberesit;
..10 kunguj te vegjel,1\2 kupeme vaj,1\2 kupe me qepe te grire,1\2 kupe me oris karolina,1\2 kg kima,1\2 kupe majdanoz te grire ose koper,kripe,piper,1\2 kupe gjalp   ose vaj,2 veze,1\2 kupe me lenge limoni.Tani nqs i doni me pak salc domate tek kimaja vini 3-4 domate,nqs deshironi.....
Pergatitja;
Lajme kungujt.I cpojme [u heqim pjesen e brendshme,une kam nje vegel qe ja heq lehte fare... ]mqs nuk keni,me nje luge te vogel.Kur ti cpojme ,kujdes ...nje vrime do bejme.Nuk do ja nxjerim nga ana tjeter se do na dale kimaja dhe lengu.Kungujt ,nuk  duhet ti zgjedhim te gjate kur ti blejme,megjithate po te jene shume te gjate i prisni ne 1\2.Dhe atje ku do i prisni hapni vrimen..njesoj eshte.Heqim nga pjesa e brendshme mjafte.Kete qe heqim,e marim,i vem kripedhe e lem.Vem vajin ne tenxhere,mbi zjer te forte skuqim qepen.E lem te ftohet dhe e perzjejme me kiman,orizin,majdanozin,kripe dhe piper.Po vume domatet,ja grijme e ato ne rende por pa zhape.....Mbushim kungujt me perzjerjen e kimase..por jo gjer ne buze..se gjate zjerjes fryen.I vem ne tenxhere me funde te gjere dhe te rende.Hedhim  1 e 1\2 kupe me uje te valuar dhe gjalpin e tretur ose vajin.E mbulojme,te zjejne gjersa te zbuten kungujt e kimaja [ por jo te prishen  nga zjerja e tepert.afersisht 1 ore.Mund te nevojitet e uje gjate zjerjes ...i shtojme pak uje te nxehte...Keshtu..i lem te ngelen ne salcen e tyre...por jo pa lenge fare,te kete cik lenge.
Bejme vezen e limonin...e ja hedhim siper.E tundim mire tenxheren te na vej salca kudo dhe e heqim nga zjari.Po se deshem me veze vem vetem limonin.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου