Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Peshke bakaljaro me perime te ndryshme.

Perberesit:
1 peshke bakaljaro i fresket [afro 1 kg ]ose perdorim e copa bakaljaro te ngrira.
1\2 filxh.caj me vaj , 1 tuf me qepe te njoma te grira ,  2 karota te   prera ne copka te vogla ,
3 kokra patate  te prera , 2 koka preshi [vetem e bardha ], 2 hudhra ,  krip piper.
Pergatitja:
1,.Tani mqs e kemi bakaljaron  te ngrire ,do e vem nje nate para ne nje tas me uje dhe gjer te nesermen duhet ti kemi nderuar ujin 2-3 here se sben.Dhe po qe dimer tasin me uje e lem jashte ,ndersa po qe behar tasin duhet ta lem ne frigorifer.Keshtu tham qe tja ndryshojme ujet qe tu dale kripa.Dhe pastaj e ndajme ne copa.
2...Kur e kemi te fresket,,,Marim tenxh, e presionit ose te hapet.Vem nje site ne forme rjete [ate ku zjejme perimet , nqs keni ] dhe vendosim peshkun ne te  Te cilin e kemi lyer pak me kripe .I hedhim uje  te bollshem tenxh.  dhe pak vaj ulliri.E vem te zjej peshkun.Si te zjej peshku[tek tenxh. e hapet duket me pirua,ndersa tek presioni e lem 15 min te zjej ] dhe pastaj e heqim si nga zjari dhe nga tenxherja.E vendosim ne nje pjate  dhe e lem menjane.Mari lengun qe zjeu peshku dhe e kullojme ne nje site,dhe ja hedhim perseri tenxheres.Nqs duhet uje me i hedhim  dhe si te valoje hedhim brenda te zjejne perimet te gjitha.Ne fund vajin ,kripe e piper
.Tek tenxh . e presionit i lem 20 min te zjejne.Kur ti heqim e ti vem ne pjata ne ane te pjates ku do vem  perimet e zjera do vendosim copat e peshkut.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pule me patate e geshtenja ne fure.

Perberesit:
3-4 trashe prej pule[sa tju nevojiten], 1 qep e grire , afersisht 1 kg patate ,1\2 kg geshtenja ,  pak pumaro ose 1 luge s. salc pelte por e tretur ne pak uje, krip-piper, 5-6 luge me vaj.Rigon.
Pergatitja:
Si fillim vem furin ne 200 grade te ngrohet.
Marim trashet e pules i pastrojme  mos kane pende,dhe i shplajme mire.Qerojme patatet dhe i presim ne copka.Geshtenjave u heqim levozhgen dhe i vem ne uje te valuar , te zjejne 15 min [te zbutet pak pushi dhe u del kollaj , po keshtu te behen 1\2 te zjera ]. Si i pergatitem te gjitha keto... marim taven qe do perdorim ne fure dhe  vendosim me rradhe gjerat.Trashet ne fillim,pastaj patatet e geshtenjat,qepen e grire dhe pumaron ose salcen pelte. Kripe - piper ,rigon .Ne fund fare vajin.I hedhim pak uje dhe e mbulojme tepsin me leter alumini.E futim ne fure dhe e lem afro 45 min  te zjeje mbuluar.Pastaj ja heqim letren dhe e lem te piqet sa te zej cip pjekjeje[ te mar ngjyre te bukur ] e te ngelet ne lyren e saj.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Makaronia  Lazanja me spinaq dhe djathe te grire [te ndryshem ]

Perberesit:
...1\2 kg spinaq,500gr djath i grire,125 gr djath mocarela i grire  [i bardhe eshte ] 2 qepe te njoma te grira,1 luge likoje me barzilok te thate,1 luge lokije me rigon, 1\3 e filxh. me majdanos te grire,pak vaj, 1 qep e thate e grire,po keshtu e  1 karote te grire,1 thelb hudher,1 gjethe dafine, 1\2 filxh. me vere te bardhe,,3 luge s. me djath  te grire  parmexhana . dhe 1 pako me lazanja.250 ml qumesht pana.
 Pergatitja:
Marim spinaqin e shplajme mire dhe pastaj e lem te kulloj.Me vone e marim dhe ose e zjejme ose e vem ne fure mikrokimation [qe te  zbutet    ] dhe me pas e lem prap qe te kulloj ujet e tij.Marim nje tas e perzjejme spinaqin me  djathin e grire [250 gr ..... 1\2 do hedhim ] qepen e njome.djathin mocarele,barzilokun,rigonin dhe majdanozin.Vem tiganin  me pak vaj e skuqim qepen e thate te grire.Me vone shtojme e karoten te grire nga rendeja ,te skuqet e ajo.Shtojme e hudhren dhe e lem akoma pak.Vem barzilokun,gjethen e dafines dhe veren e bardhe.i lem te mar nje vale ne zjar te ulet para se ta heqim i hedhim qumeshtin pana dhe e lem e pak. .Pastaj kur ta heqim ja heqim gjethen e dafines.Ne salcen e qepes hedhim djathin parmexhanadhe e perzjejme mire. Marim nje tepsi te vogel e lyejme me vaj ne fillim.Pastaj shtrojme 1\3 e lazanjave.Siper hedhim 1\2 e mases me spinaqin dhe 1\2 e mases se salces me qepe . Pastaj shtrojme perseri nje shtrese me lazanja....spinaein e ngelur dhe  salca e qepes qe na ka ngelur.Shtresa e fundit do jete me lazanja.I hedhim pak vaj dhe nga siper  250 gr  e djathit te grire.E mbulojme tepsin me leter alumini dhe e lem te piqet per 20 min. ne fure te mesem.I heqim leteren e aluminit dhe e lem akoma 20 min .te tjera

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Bizele me mish deri,karota e patate.

Perberesit:
....copa mishi ne thela [sa na nevojiten], 1\2 kupe me vaj,1\3 kupes vere te bardhe,1\2 kg domate
[une perdor pumaro ], 1 kg e 1\2 bizele po te jene te fresketa , po te jene te ngrira 3\4 e kg [po mund te
vini me pak ]1\2 kupe me majdanos te grire dhe koper,kripe e piper.2 kokra patate per te trashur 
lengun,3 karota.

pergatitja:
Marim thelat e mishit i fusim ne uje te valuar per 2 min.Pastaj i shplajme mire.Nxehim vajin e skuqim
copat e mishit,nga te gjitha anet.Pastaj shtojme qepen dhe e skuqim lehte.Hedhim veren e
bardhe,domatet,kripen,piper dhe uje sa nevojitet ..jo shume Shtojme patatet te prera ne copa,gjithashtue
karotat ne copa Tani sipas deshires ,po te deshironi mund ti hidhni nje renje selino te prere me 4.Ulim
zjarin,e mbulojme tenxheren dhe e lem te zjeje 1 ore afersisht.Pastrojme bizelet po te jene te fresketa ...i
shplajme dhe i kullojme.Kur mishi te jete gati [por 1\2 i zjere ] i vem bizelet.Shtojme majdanozin,kopren E
perzjejme lehte dhe i zjejme gjersa te na zjejne mishi mire dhe zarzavatet.Por te ngelen me pak lenge ,
mos te na ngelen te thata [ndaj kur te hedhim bizelet mund ti shtojme e pak uje akoma.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kanelonia me mish te grire.


Perberesit:
...300gr mish te grire,10-12 kanelonia, 1 kuti me pumaro[lenge domatesh],2 filxh.caj me djathe te grire[parmexhana ose tjeter ],2 luge s. me majdanos te grire,1 thelb hudher e grire,krip,piper,vaj..
pergatitja:
Nxehim vaj ne tigan.Hedhim qepen te skuqet sa te rudhoset.Pastaj shtojme mishin e grire dhe e skuqim bashke per 5 min.Hedhim 4 luge s. pumaro [leng domatesh],krip,piper e i lem te zjejne per pak min..Heqim tiganin nga zjari,shtojme 3 luge s.parmexhane e i persjejme mire.Mbushim kaneloniat me perzjerjen e mishit grire dhe i vem ne nje tepsi te lyer [une perdor tepsi qelqi ] Si ti mbushim te gjithe,i mbulojme me pumaron [lengun e domateve ]ate qe ka ngelur.Dhe ne fund i sperkatim me djathin e grire qe na ka ngelur.I vem ne fure 190 grade per 45 min afersisht...po te duam i sperkatim e nga siper me majdanos te grire.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mish deri ose vici me qepe.

Perberesit:
me mire eshte te kemi berxolla qafe [3-4 cope]
1- 1 e 1\2 kg qepe [kokra], 2 gjethe dafine,
1\2 kg domate [lenge],2 hudhra, krip,piper,
1 filxh,caj me vaj, 2 karajfila.
Pergatitja:
Marim mishin e shplajme mire.E vem ne nje tenxh.me pak uje te nxehte dhe i heqim shkumen qe nxjer siper.Ne nje tenxh.tjeter vem vajin te nxehet mire dhe skuqim pak berxollat ose copat e mishit.I hedhim pak krip - piper dhe hedhim lengun qe kemi mare nga domatet qe kemi grire ne multi.Si te skuqen pak i hedhim kokrat e qepes dhe 2 thelpinjte e hudhrave.Ne fund vem gjethet e dafines dhe shtojme uje sa ti mbuloje.I vem te zjejne.Ne tenxh .me presion duan 35-40 min,kurse ne tenxh. te hapur[por me kapak duan afersisht 1 ore  [por do pare per uje se mos shtrodhe,nqs do i shtojme pak sa te zjeje mishi plotesisht]....5 min e fundit para se ta heqim i hedhim po te duam 2 karajfila per arome [sipas deshires ].

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Supe pule, e prere me veze e limon.

Perberesit:
1 pule  ose kraharore prej pule, 2 luge s.gjalp
1 filxh.kafe me oris karolina,
2 veze,3luge s.me vaj, krip-piper,
pak niseshte ose korn flaur,1 limon.
Pergatitja:
Marim pulen e pastrojme mire[u heqim e zhapen ]
Si ta shplajme mire e ndajme ne copa.Marim nje tenxh. dhe nxehim pak vajin.Hedhim copat e pules i skuqim pak dhe i shtojme uje sa ti mbuloje.I mbyllim kapakun dhe e lem te zjej 1\2 ore [nqs eshte tenxh.presioni 20 min. ].Pastaj shtojme uje dhe hedhim orizin te zjeje  [pulen duhet ta heqim qe andej ...se zjejn shume e prishet si cop ].Si te zjej orizi ne nje tas rahim 2 vezet me pak uje dhe pak niseshte[1 luge s. ]. Ne tenxhere vem copat e pules perseri.Para se te hedhim ne tenxh. vezen e rahur .......ne tas ,hedhim lengun e limonit e pak lenge nga tenxh.[qe mos te na prihet veza] .Pastaj ja hedhim tenxh. brenda duke e trazuar lehte.E lem pak fare min dhe e heqim.Para se ta nxjerim  neper pjata skuqim 2 lugete gjalpit ne nje tigan te vogel.Dhe kur e shtrojme ne tavoline  ja hedhim siper cdo pjate dhe pak piper[kete sipas deshires].

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Peshke Bakaljaro me pure patate me hudhra.

Perberesit:
..per brumin,ku do lyejme bakaljaron
...2 fixh caj me miell,1 zarfe maja pluhur,pak sheqer,uje sa te na duhet,dhe po te kemi piper te bardhe..
per puren e patates.....4 patate te zjera dhe te qeruara, 2- 4 hudhra[varet sipas deshires me sa hudhra e
duam ] ,krip,piper,3-4 luge s. uthull,1\2 fixh.caj me vaj ulliri,pak lenge nga bakaljarua.
Pergatitja:
Nje nate perpara ,presim copen e bakaljaros ne feta dhe i vem ne nje tenxh, me uje te ftohτe [duhet ti
dalera qe ka ]Dhe gjaτe kesaj kohe duhet tja nderojme ujin 2-3 here se s'ben...........Diten tjeter,i heqim
ekuren,alat qe ka dhe bishtin.Por keto nuk i hedhim,i mbajme,e i zjejme ne nje tenxh.per 15 min me pak
uje.Me vone ja kullojme ujet dhe mbajme lengun per tja hedhur pures.
Tani pergatism brumin...Ne nje tas,shkrijme majan,sheqerin me pak uje te vaket,e i vem pak miell.E
perzjejme me telin e vezeve dhe e lem brumin te fryhet[ te vij ].Vem ne nje tas tjeter te madh miellin.I
bejme nje vrime ne mes dhe hedhim brumin qe pergatitem me pare me maja. Shtojme pak
kripe,piper,sheqer dhe
fillojme te hedhim uje sa nevojitet.Pastaj si ta kemi trazuar mire e lem te vij.
Presim bakaljaron ne copka akoma me te vogla dhe vem nje tigan me vaj te bollshem ne zjar te
forte,pastaj te mesem.Para se ti skuqim i fusim tek brumi e pastaj i skuqim ne tigan.Dhe kur te na
skuqen nga te dyja anet i vem ne nje leter guzhine qe te kullojne vajin e tepert qe moren.
Shtypim hudhrat me pak kripe gjer sa te shrijne te behen si lenge.Shtojme patatet e zjera,i shtypim e
ato,vem pak uthull,vaj ulliri dhe i trazojme qe te lidhen bashke. Ne funde i hedhim lengun qe mbajtem kur
zjem bakaljaron,dhe e trazojme perseri te lidhen mire. Kur ti nxjerim ne pjate vem bakaljaron dhe ne ane
te saj puren me patate e hudhra...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mish vici me paterxhan dhe kunguj.

Perberesit:
...thelat e mishit sa na nevojiten,1\3 e kupes me vaj,1 qepe e grire,1 hudher e grire,1\3 kupes me vere te bardhe,1\2 kg domate te grira,1\2 kg paterxhan,1\2 kg kunguj,1\2 kupe majdanos,kripe piper,vaj per skuqje.
Pergatitja:
Vem thelat e mushit ne uje qe zjen [2 min ] E kullojme dhe i shplajme mire.Nxehim ne tenxhere   vaj dhe skqim mishin nga te tera anet.Shtojme qepet e hudhren e i skuqim lehte ..Pastaj vem veren e bardhe,e shtojme domatet,kripe,piper e pak uje..I mbulojme te zjejne ne zjar te avashem per 1-1 e 1\2 ore ,afersisht.Po te kemi tenxh.presioni i lem afro 1 ore afersisht ose 40 min. Te zbutet mishi,te ngelet e me pak lenge.Lajme patrexhanet e kungujt e i presim ne copa.I skuqim lehte.Kur mishi te  jet zbutur,vem patrexhanete kungujt,e majdanozin e grire dhe i zjejme akoma dhe 20-30 min.Ne tenxh .e presionit [10-15 min ] Te na ngelen e me pak lenge si salce...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mish pule  me pilaf.

Perberesit:
...  mish pule [cope sa tju duhet ] ose trashe prej pulave  .,2 qepe,kripe,piper.1 filxh.caj me vitam ose vaj ulliri,lenge limoni [nga 1 limon],1 filxh.e 1\2 me oris  koker gjate , 3 filxh. me uje te valuar.
Pergatitja:
E lajme pulen e pastrojme mire nga pendet e ngelura [sidomos tek  kofshet ].Nxehim tenxh.me  1\2 e vitamit  dhe skuqim copat e pules,.Si ti skuqim hedhim ne tenxh. e qepet te pa prera [koker ],2 luge gl te prera me kripe e piper [bashke ]Piper me pak,pak fare.Hedhim uje e lenge nga 1\2 e limonit dhe e lem pulen te zjeje 1 ore afersisht.[gjithmon duhet ta shikojme per uje nqs do ,mos te na shtrodhe fare ]Nxehim ne tigan,vitamin qe ngeli e shtojme orizin pa e lare.E lem te skuqet e te mar ngjyre tjeter.E vem orizin ne nje pjate pastaj [me mire eshte ta lem ne nje kulles me vrima te nxjer vajin e tepert,nqs ka shume.Pastaj e vem orizin ne enen qe kemi. [une  e kam ven ne tave qelqi ] Hedhim ujin e nxehte[3 filxh.],1luge gl me kripe.Vem  siper trashet dhe ate si salce te saj.E lem ne nje fure mesatar per 1\2 ore gjersa te pije ujet qe hodhem.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου