Kormos cokollatas me biskota.
Perberesit:
450 gr biskota, 3\4 kupes me qumesht per te njomur biskotat , 250 gr vitam ose margarine ,
320 gr sheqer te imet [akni ],
5 luge s. me kakao , 1 veze ,
1 luge s. konjak , 1 vanilje.
Pergatitja:
Shkermoqim ne copka te vogla biskotat.I hedhim qumeshtin te zbuten pak.perzjejme margarinen ose vitamin me shqerin e imet, kakaon,vezen,konjakun ,vaniljen..gjersa te behen nje migme [te lidhen ].Shtojme biskotat e i perzjejme.Marim perzjerjen qe beme dhe e shtrojme mbi nje leter vaji dhe i japim forme te gjate si rip..ose forme tjeter sipas deshires. E vem te rij ne frigorifer [ ne ngrirje ] per 2 ore , e pastaj e vem tek ndarja tjeter e frigoriferit [ jo ne ngrirje d.m.th. ] larte.Po ta duam me cokollate,e shkrijme cokollaten dhe ja hedhim nga siper.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
]Lokume..[Lukumadhes
Perberesit :
...2 kupa miell, 1luge s. bejkin paunder,1-2 vanilja,uje sa duhet qe te na behet brumi as i forte as i bute.[pak me i trash sic eshte mjalti ],vaj per skuqje,mjalte, e po te deshironi ara te copetuara dhe pak
kanelle.
Pergatitja:
Ne mikeser rahim te gjitha gjerat vec mjaltit,arave e kanelles.Duke rahur shtojme miellin ose nga pak uje
duket...Ne nje tenxhere te thelle vem vaj te bollshem te nxehet mire.Dhe me nje luge te supes marimnga
nje luge nga brumi dhe e hedhim shume shpejte ne vaj. Se kur e hedh avash behet copka kur e ve
menjeher lugen ne vaj behet si top.Dhe per ti nxjere duhet te perdorim luge te madhe me vrimaDhe duke
ven ne pjate te madhe i sperkatim me mjalte ashtu te nxehta,Dhe sic thash po te kemi ara i hedhim e ato
nga siper dhe pak kanelle [i sperkatim me nje site te vogel,nga ato te cajes]
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biskota me cokollate.
Perberesit per 40 cope biskota:
225 gr cokollata [78 o\o me kakao ]
60 gr gjalp , 100 gr sheqer , 2 veze ,
225 gr miell , 1 vanilje, 1\2 luge s.bejkin paunder,
pak kripe, 1 luge likoje kanelle dhe po te duam
pak sheqer te imet qe ti lyejme nga siper.
Pergatitja :
Si fillim coptojme cokollaten dhe e vem me gjalpin ne nje tas [ mire do ish te kishim tas teneqeje ose cingo,po ska gje e ashtu ] ....i cili do jet mbi nje tenxh,ku zjen uje.So e mbajme gjer sa te shkrije dhe e heqim.
Rahim vezet me sheqerin , shtojme vaniljen,e perzjejme mire me cokollaten gjer sa te shkrij mire cok.
Ne nje tas tjeter perzjejme bejkin paunder , miellin,kripe , kanelle.E perzjejme me vezet dhe e mbulojme me qeske.E lem ne frigorifer per 3-4 ore.
Vem furin ne 170 grade.....Lyejme nje tepsi.
Brumin e bejme ne topa pak me te vogla se nje koker are.I lyejme pastaj ne sheqerin e imet [akni ]
I vem te piqen 10- 12 min e jane gati.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pufka me veze.
Perberesit:
4 te bardha veze, 1 filxh. sheqer akni, 2 filxh. sheqer, 2 vanilje, 1 luge s. e prere me gjalp, 1 luge s me miell, leng nga 1 limon.
Pergatitja:
Hedhim sheqerin ne tenxh. bashke me 1\2 e filxh. me uje e lengun e limonit.E lem te zjej avash -avash gjer sa te behet nje shurup i trashe. E heqim nga zjari dhe e lem te nxehte diku. Rahim te bardhat te behen marenge e forte.Hedhim avash- avash shurupin e nxehte ne marenge,duke i trazuar vazhdimisht.Kur te mbaroj shurupi..shtojme avash -avash sheqerin akni e vaniljen.Ndalojme rahjet e i perzjejme mire me luge druri.Ne nje tepsi shtrojme leter vaji dhe e lyejme me gjalp dhe e sperkatim me miell.Hedhim perzjerjen e vezeve ne nje korne torte dhe bejme forma te ndryshme.Nqs i duam me ngjyra kur i rahim u hedhim ngjyra nga [te embelsirave ].I pjekim per 20 min ne fure te mesem.I lem te ftohen fare e i heqim nga tepsia.Po te duam lidhim dy pufka me marmalat ne mes tyre.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kejk cekullatas.Me shtrese cokollate siper.
perberesit;per kekun...
3 vezedhe 3 te bardha,60 gr sheqer,1 vanilje,pak fare kripe,150 gr gjalpdhe pak fare per te lyer tepsin ose formen.170 gr cokollate kuvertura [kakao ]200 gr kreme djathi [ ne ketu perdorim Filadhelfian,130 gr miell te bute,5 gr bejkin paunder.
Per mbeshtjelljen me cokollate nga siper....200 gr cokollate kuvertura [kakao ]130 grqumesht panapa lyrna,1 luge gl mjalte ..po te kemi.
pergatitja;
Ne nje tas rahim te bardhat .Shtojme sheqerin,vaniljen,kripendhe i rahim gjersa te lidhen bashke e i lem menjan.Ne ben mari[tenxhere vogel ven brenda nje tenxhere tjeter me te madhe me uje te nxehte ]shkrijme gjalpindhe cokollaten .Me nje tasin e mikserit rahim vezet,Shtojme kremen e djathit , e duke e trazuar vem miellin dhe bejkin paunder,Vazhdojme perzjerjen por ne numer te ulet tani.Tek perzjerja hedhim te bardhat e vezeve .I trazojme dhe e hedhim ne formen e lyer me gjalp.Vem furin ne 170 grade dhe e pjekim per 35-40 min.Si te ftohet keku e heqimnga forma dhe e vem ne nje pjate te tortes.
Bejme shtresen qe do i vem siper.Copetojme cokollaten ne copka te vogla dhe e vem ne nje tas ne nje tenxhere nxehim qumeshtin pana me lugen e mjaltit.I perzjejme te na shkrij mjalti dhe kete e hedhim tek tasi qe vum cokollaten.I perzjejme mire te shkrije cokollata dhe ja hedhim siper kekut.Kur te ftohet e ndajme ne copa sa duam.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kejk merendas
Perberesit per brumin:
1 e 1\2 filxh.me miell ,1\2 filxh.sheqer ,
4 veze ,100 ml. vaj , 100ml.qumesht ,
150 gr nutela ose merenda ,
1 luge likoje me bejkin paunder ,
1luge likoje me vanilja.
Perberesit per shurupin;
1\2 filxh. sheqer----100 ml uje.
Perberesit per kremen:
1liter qumesht ,2 vanilja,
3 luge s. miell , 10 luge s. me sheqer ,
250 gr gjalp ,
Per mbules siper:
2 kuti qumesht pana [ 2 x200 gr ]
ose 1 morfat [pluhur per kreme ]
Pergatitja :
Perzjejme te gjitha gjerat e brumit [per bazen]dhe i hedhim ne nje tepsi te lyer me vaj e me pak miell. E pjekim ne 180 grade per 20 min.
Zjejme per 1 min. ose 2...sheqerin me ujin e ja hedhim shurupin ashtu te nxehte sic eshte mbi kek te ngrohte. E lem te ftohet pastaj.
Bejme brumin:
Perzjejme harxhat e kremes me pak qumesht.por kujdes mos te na behet kokra.Vem qumeshtin tjeter te zjeje e ja hedhim kremes duke e trazuar vazhdimisht.Pastaj e heqim e vem gjalpin.kete ja hedhim kekut siper mbi sherbetin.E mbulojme me plasmas guzhine qe mos te na zej cipe ,dhe e lem te ftohet.
Rahim morfatin ose qumeshtin pana dhe mbulojme embelsiren [kekun] me kete shtrese.
Pastaj e vem ne frigorifer per 2 ore e pastaj e nxjerim copa ne pjata,
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kulluret e Marsit.
perberesit;
1\2 filxh.gjalp,1\2 filxh. sheqer,2 veze dhe nje te verdhe veze,2 luge qumesht,lekur limoni,vanilje,2 filxh. me miell.
pergatitja;
Vem gjalpin ne mikser me sheqerin.Duke i trazuar hedhim vezet,qumeshtin,lekuren e limonit e vaniljen.Hedhim miellin dhe e trazojme.E lem brumin per nje ore ne frigorifer,pastaj e bejme kullure te vogla te rumbullakta.Keshtu sic jane i vem ne nje tepsi ku kemi shtruar leter vaji per pjekje e i pjekim ne fure te lehte per 20 min.Por para se ti pjekim ne fure i lyejme kulluret me te verdhen e vezez,te cilen e kemi tretur ne 2 luge me qumesht.I lyejme nga siper pastaj i pjekim.Kur te ftohen hahen te ftohta.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Embelsire me marmalat portokalli dhe muhalebi.
Perberesit per kremen:
6 kupa qumesht , 2kupa me uje, 1 kup sheqer ,
1 e 1\2 kupe me niseshte ,1 lug likoje esenc portokalli.
Perberes per mbushje:
1 paqet me biskota [do na ngelen 10 cop ],
1 vazo me marmalat portokalli ,
3 fleta zelatini,1 gote vere e ngrohte.
Perberesit per brumin:
160 ml.vaj ,200 gr salce kosi ,
lengun e 1\2 portokalleje,80 gr miell ,
240 gr miell misri te imet ,
1 luge likoje me bejkin paunderm150 gr sheqer.
Perberesit per shurupin:
200gr sheqer, 300ml uje.
perberesit per kremen e 2:
per ta nxjere e sperkatim me pak kanelle.
Pergatitja:
Para se te fillojme duhet ti nxjerim gjerat ore me pare nga frigoriferi,te marin temperaturen e dhomes.
---Vem furin ne 190 grade.
-Perzjejme miellin me miellin e misrit e sheqerin.I lem menjane.Lyejme nje tepsi30 me 40 afersisht
-rahim vajin me salcen e kosit ,vezet, lengun e portokalles.
--Duke e perzjer me nje shpejtesi me te ulet,shtojme miellet.I perzjem mire.
--E hedhim kete ne tepsi dhe e shtrojme bukur.
--E pjekim ne fure per 22-24 min.e heqim dhe e lem te ftohet pak.
Bejme sherbetin;
Se te jet embelsira ne fure akoma ne mund te bejme shurupin.Vem ne nje tenxh.sheqerin me ujin dhe e zjejme per 4-5 min.duke e perzjer qe te tretet mire sheqeri.
-Kur te ftohet pak embelsira,me shkopin e suflaqeve ose te dhembeve bejme vrima mbi embelsire qe te futet shurupi e nga brenda.
E lem te ftohet e bejme kremen.
Nga qumeshti mbajme 3\4 e kupes,e marim e tresim niseshten. Pjesen tjeter e vem me sheqerin ne zjar.E perzjejme te tretet sheqeri dhe e lem te nxehet.
Atje shtojme duke trazuar qumeshtin me niseshte.
Vazhdojme zjerjen duke e perzjer vazhdimisht gjersa te mpikset krema.
E hedhim kremen mbi embelsiren me shurup dhe e lem te ftohet. Nqs duam i hedhim kanelle nga siper.
Pastaj e presim si copat e bakllavas dhe e nxjerim.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biskota me bajame,
perberesit
...1 kup gjalp ose margarine,1 kup sheqer te imet [pluhur],1\4 lug gl me vanilje,2 veze,3 kupa me miell,3 luge gl bejkin paunder,1 kupe me bajame te bardha te grira dhe 1\2 kupe me bajame te plota per ti ven nga siper.
Pergatitja;
Rrahim ne mikser gjalpin me sheqerin.Shtojme vaniljen dhe 1 nga 1 vezet.E ndalojme mikserin e vem miellin me bejkin paunder.Dhe me pas vem pak nga pak bajamet. Bejme brumin avash avash qe te na behet i bute,por jo te na ngjis neper duar.e bejme bromin ne topa te vegjel dhe i shtypim me duar te behen pafka.Nga siper i vem nga nje bajame ne mes.Keshtu sic jane i vem ne tepsi mbi letren e pjekjes dhe i fusim ne fure 180 grade per 12 min.I heqim nga furi e i lem te ftohen.Pastaj i futim ne kuti biskotash dhe i mbajme per shume kohe.
Tani ne vend te bajameve,nund te vem e susam te pjekur.Si ti bejme pafka [te sheshta ] i fusim ne susam nga te dy anet dhe i pjekim.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kejk merendas
Perberesit per brumin:
1 e 1\2 filxh.me miell ,1\2 filxh.sheqer ,
4 veze ,100 ml. vaj , 100ml.qumesht ,
150 gr nutela ose merenda ,
1 luge likoje me bejkin paunder ,
1luge likoje me vanilja.
Perberesit per shurupin;
1\2 filxh. sheqer----100 ml uje.
Perberesit per kremen:
1liter qumesht ,2 vanilja,
3 luge s. miell , 10 luge s. me sheqer ,
250 gr gjalp ,
Per mbules siper:
2 kuti qumesht pana [ 2 x200 gr ]
ose 1 morfat [pluhur per kreme ]
Pergatitja :
Perzjejme te gjitha gjerat e brumit [per bazen]dhe i hedhim ne nje tepsi te lyer me vaj e me pak miell. E pjekim ne 180 grade per 20 min.
Zjejme per 1 min. ose 2...sheqerin me ujin e ja hedhim shurupin ashtu te nxehte sic eshte mbi kek te ngrohte. E lem te ftohet pastaj.
Bejme brumin:
Perzjejme harxhat e kremes me pak qumesht.por kujdes mos te na behet kokra.Vem qumeshtin tjeter te zjeje e ja hedhim kremes duke e trazuar vazhdimisht.Pastaj e heqim e vem gjalpin.kete ja hedhim kekut siper mbi sherbetin.E mbulojme me plasmas guzhine qe mos te na zej cipe ,dhe e lem te ftohet.
Rahim morfatin ose qumeshtin pana dhe mbulojme embelsiren [kekun] me kete shtrese.
Pastaj e vem ne frigorifer per 2 ore e pastaj e nxjerim copa ne pjata,
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kullure me dy ngjyra.
perberesit:
...3 filxh. miell,1 filxh sheqer,250 gr gjalp[ nuk duhet perdorur margarine,kujdes ]1 veze,1 vanilje,kakao,ca pika cokollate.[po ti duam me te ereta ne ngjyre ]
Pergatitja':
Lem gjalpin te shkrije vete.Ne nje tas te thell vem te gjitha gjerat e brumit,e i bejme brume...por qe te shtrihet.E ndajme brumin ne dy pjese te barabarta.Dhe 1\2 e brumit e lem ashtu sic eshte ndersa tjetren..do i vem 1 lge gl kakao.Dhe keshtu kemi dy ngjyra ..nje te bardhe e nje te kafe.I hapim si shkopinje ose cforme te deshirojme...i perzjejme si zinxhir ose si rreth ...I pjekim ne fure 180 grade per 15 min mbi letren e vajit.
Perberesit:
450 gr biskota, 3\4 kupes me qumesht per te njomur biskotat , 250 gr vitam ose margarine ,
320 gr sheqer te imet [akni ],
5 luge s. me kakao , 1 veze ,
1 luge s. konjak , 1 vanilje.
Pergatitja:
Shkermoqim ne copka te vogla biskotat.I hedhim qumeshtin te zbuten pak.perzjejme margarinen ose vitamin me shqerin e imet, kakaon,vezen,konjakun ,vaniljen..gjersa te behen nje migme [te lidhen ].Shtojme biskotat e i perzjejme.Marim perzjerjen qe beme dhe e shtrojme mbi nje leter vaji dhe i japim forme te gjate si rip..ose forme tjeter sipas deshires. E vem te rij ne frigorifer [ ne ngrirje ] per 2 ore , e pastaj e vem tek ndarja tjeter e frigoriferit [ jo ne ngrirje d.m.th. ] larte.Po ta duam me cokollate,e shkrijme cokollaten dhe ja hedhim nga siper.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
]Lokume..[Lukumadhes
Perberesit :
...2 kupa miell, 1luge s. bejkin paunder,1-2 vanilja,uje sa duhet qe te na behet brumi as i forte as i bute.[pak me i trash sic eshte mjalti ],vaj per skuqje,mjalte, e po te deshironi ara te copetuara dhe pak
kanelle.
Pergatitja:
Ne mikeser rahim te gjitha gjerat vec mjaltit,arave e kanelles.Duke rahur shtojme miellin ose nga pak uje
duket...Ne nje tenxhere te thelle vem vaj te bollshem te nxehet mire.Dhe me nje luge te supes marimnga
nje luge nga brumi dhe e hedhim shume shpejte ne vaj. Se kur e hedh avash behet copka kur e ve
menjeher lugen ne vaj behet si top.Dhe per ti nxjere duhet te perdorim luge te madhe me vrimaDhe duke
ven ne pjate te madhe i sperkatim me mjalte ashtu te nxehta,Dhe sic thash po te kemi ara i hedhim e ato
nga siper dhe pak kanelle [i sperkatim me nje site te vogel,nga ato te cajes]
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biskota me cokollate.
Perberesit per 40 cope biskota:
225 gr cokollata [78 o\o me kakao ]
60 gr gjalp , 100 gr sheqer , 2 veze ,
225 gr miell , 1 vanilje, 1\2 luge s.bejkin paunder,
pak kripe, 1 luge likoje kanelle dhe po te duam
pak sheqer te imet qe ti lyejme nga siper.
Pergatitja :
Si fillim coptojme cokollaten dhe e vem me gjalpin ne nje tas [ mire do ish te kishim tas teneqeje ose cingo,po ska gje e ashtu ] ....i cili do jet mbi nje tenxh,ku zjen uje.So e mbajme gjer sa te shkrije dhe e heqim.
Rahim vezet me sheqerin , shtojme vaniljen,e perzjejme mire me cokollaten gjer sa te shkrij mire cok.
Ne nje tas tjeter perzjejme bejkin paunder , miellin,kripe , kanelle.E perzjejme me vezet dhe e mbulojme me qeske.E lem ne frigorifer per 3-4 ore.
Vem furin ne 170 grade.....Lyejme nje tepsi.
Brumin e bejme ne topa pak me te vogla se nje koker are.I lyejme pastaj ne sheqerin e imet [akni ]
I vem te piqen 10- 12 min e jane gati.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pufka me veze.
Perberesit:
4 te bardha veze, 1 filxh. sheqer akni, 2 filxh. sheqer, 2 vanilje, 1 luge s. e prere me gjalp, 1 luge s me miell, leng nga 1 limon.
Pergatitja:
Hedhim sheqerin ne tenxh. bashke me 1\2 e filxh. me uje e lengun e limonit.E lem te zjej avash -avash gjer sa te behet nje shurup i trashe. E heqim nga zjari dhe e lem te nxehte diku. Rahim te bardhat te behen marenge e forte.Hedhim avash- avash shurupin e nxehte ne marenge,duke i trazuar vazhdimisht.Kur te mbaroj shurupi..shtojme avash -avash sheqerin akni e vaniljen.Ndalojme rahjet e i perzjejme mire me luge druri.Ne nje tepsi shtrojme leter vaji dhe e lyejme me gjalp dhe e sperkatim me miell.Hedhim perzjerjen e vezeve ne nje korne torte dhe bejme forma te ndryshme.Nqs i duam me ngjyra kur i rahim u hedhim ngjyra nga [te embelsirave ].I pjekim per 20 min ne fure te mesem.I lem te ftohen fare e i heqim nga tepsia.Po te duam lidhim dy pufka me marmalat ne mes tyre.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kejk cekullatas.Me shtrese cokollate siper.
perberesit;per kekun...
3 vezedhe 3 te bardha,60 gr sheqer,1 vanilje,pak fare kripe,150 gr gjalpdhe pak fare per te lyer tepsin ose formen.170 gr cokollate kuvertura [kakao ]200 gr kreme djathi [ ne ketu perdorim Filadhelfian,130 gr miell te bute,5 gr bejkin paunder.
Per mbeshtjelljen me cokollate nga siper....200 gr cokollate kuvertura [kakao ]130 grqumesht panapa lyrna,1 luge gl mjalte ..po te kemi.
pergatitja;
Ne nje tas rahim te bardhat .Shtojme sheqerin,vaniljen,kripendhe i rahim gjersa te lidhen bashke e i lem menjan.Ne ben mari[tenxhere vogel ven brenda nje tenxhere tjeter me te madhe me uje te nxehte ]shkrijme gjalpindhe cokollaten .Me nje tasin e mikserit rahim vezet,Shtojme kremen e djathit , e duke e trazuar vem miellin dhe bejkin paunder,Vazhdojme perzjerjen por ne numer te ulet tani.Tek perzjerja hedhim te bardhat e vezeve .I trazojme dhe e hedhim ne formen e lyer me gjalp.Vem furin ne 170 grade dhe e pjekim per 35-40 min.Si te ftohet keku e heqimnga forma dhe e vem ne nje pjate te tortes.
Bejme shtresen qe do i vem siper.Copetojme cokollaten ne copka te vogla dhe e vem ne nje tas ne nje tenxhere nxehim qumeshtin pana me lugen e mjaltit.I perzjejme te na shkrij mjalti dhe kete e hedhim tek tasi qe vum cokollaten.I perzjejme mire te shkrije cokollata dhe ja hedhim siper kekut.Kur te ftohet e ndajme ne copa sa duam.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kejk merendas
Perberesit per brumin:
1 e 1\2 filxh.me miell ,1\2 filxh.sheqer ,
4 veze ,100 ml. vaj , 100ml.qumesht ,
150 gr nutela ose merenda ,
1 luge likoje me bejkin paunder ,
1luge likoje me vanilja.
Perberesit per shurupin;
1\2 filxh. sheqer----100 ml uje.
Perberesit per kremen:
1liter qumesht ,2 vanilja,
3 luge s. miell , 10 luge s. me sheqer ,
250 gr gjalp ,
Per mbules siper:
2 kuti qumesht pana [ 2 x200 gr ]
ose 1 morfat [pluhur per kreme ]
Pergatitja :
Perzjejme te gjitha gjerat e brumit [per bazen]dhe i hedhim ne nje tepsi te lyer me vaj e me pak miell. E pjekim ne 180 grade per 20 min.
Zjejme per 1 min. ose 2...sheqerin me ujin e ja hedhim shurupin ashtu te nxehte sic eshte mbi kek te ngrohte. E lem te ftohet pastaj.
Bejme brumin:
Perzjejme harxhat e kremes me pak qumesht.por kujdes mos te na behet kokra.Vem qumeshtin tjeter te zjeje e ja hedhim kremes duke e trazuar vazhdimisht.Pastaj e heqim e vem gjalpin.kete ja hedhim kekut siper mbi sherbetin.E mbulojme me plasmas guzhine qe mos te na zej cipe ,dhe e lem te ftohet.
Rahim morfatin ose qumeshtin pana dhe mbulojme embelsiren [kekun] me kete shtrese.
Pastaj e vem ne frigorifer per 2 ore e pastaj e nxjerim copa ne pjata,
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kulluret e Marsit.
perberesit;
1\2 filxh.gjalp,1\2 filxh. sheqer,2 veze dhe nje te verdhe veze,2 luge qumesht,lekur limoni,vanilje,2 filxh. me miell.
pergatitja;
Vem gjalpin ne mikser me sheqerin.Duke i trazuar hedhim vezet,qumeshtin,lekuren e limonit e vaniljen.Hedhim miellin dhe e trazojme.E lem brumin per nje ore ne frigorifer,pastaj e bejme kullure te vogla te rumbullakta.Keshtu sic jane i vem ne nje tepsi ku kemi shtruar leter vaji per pjekje e i pjekim ne fure te lehte per 20 min.Por para se ti pjekim ne fure i lyejme kulluret me te verdhen e vezez,te cilen e kemi tretur ne 2 luge me qumesht.I lyejme nga siper pastaj i pjekim.Kur te ftohen hahen te ftohta.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Embelsire me marmalat portokalli dhe muhalebi.
Perberesit per kremen:
6 kupa qumesht , 2kupa me uje, 1 kup sheqer ,
1 e 1\2 kupe me niseshte ,1 lug likoje esenc portokalli.
Perberes per mbushje:
1 paqet me biskota [do na ngelen 10 cop ],
1 vazo me marmalat portokalli ,
3 fleta zelatini,1 gote vere e ngrohte.
Perberesit per brumin:
160 ml.vaj ,200 gr salce kosi ,
lengun e 1\2 portokalleje,80 gr miell ,
240 gr miell misri te imet ,
1 luge likoje me bejkin paunderm150 gr sheqer.
Perberesit per shurupin:
200gr sheqer, 300ml uje.
perberesit per kremen e 2:
per ta nxjere e sperkatim me pak kanelle.
Pergatitja:
Para se te fillojme duhet ti nxjerim gjerat ore me pare nga frigoriferi,te marin temperaturen e dhomes.
---Vem furin ne 190 grade.
-Perzjejme miellin me miellin e misrit e sheqerin.I lem menjane.Lyejme nje tepsi30 me 40 afersisht
-rahim vajin me salcen e kosit ,vezet, lengun e portokalles.
--Duke e perzjer me nje shpejtesi me te ulet,shtojme miellet.I perzjem mire.
--E hedhim kete ne tepsi dhe e shtrojme bukur.
--E pjekim ne fure per 22-24 min.e heqim dhe e lem te ftohet pak.
Bejme sherbetin;
Se te jet embelsira ne fure akoma ne mund te bejme shurupin.Vem ne nje tenxh.sheqerin me ujin dhe e zjejme per 4-5 min.duke e perzjer qe te tretet mire sheqeri.
-Kur te ftohet pak embelsira,me shkopin e suflaqeve ose te dhembeve bejme vrima mbi embelsire qe te futet shurupi e nga brenda.
E lem te ftohet e bejme kremen.
Nga qumeshti mbajme 3\4 e kupes,e marim e tresim niseshten. Pjesen tjeter e vem me sheqerin ne zjar.E perzjejme te tretet sheqeri dhe e lem te nxehet.
Atje shtojme duke trazuar qumeshtin me niseshte.
Vazhdojme zjerjen duke e perzjer vazhdimisht gjersa te mpikset krema.
E hedhim kremen mbi embelsiren me shurup dhe e lem te ftohet. Nqs duam i hedhim kanelle nga siper.
Pastaj e presim si copat e bakllavas dhe e nxjerim.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biskota me bajame,
perberesit
...1 kup gjalp ose margarine,1 kup sheqer te imet [pluhur],1\4 lug gl me vanilje,2 veze,3 kupa me miell,3 luge gl bejkin paunder,1 kupe me bajame te bardha te grira dhe 1\2 kupe me bajame te plota per ti ven nga siper.
Pergatitja;
Rrahim ne mikser gjalpin me sheqerin.Shtojme vaniljen dhe 1 nga 1 vezet.E ndalojme mikserin e vem miellin me bejkin paunder.Dhe me pas vem pak nga pak bajamet. Bejme brumin avash avash qe te na behet i bute,por jo te na ngjis neper duar.e bejme bromin ne topa te vegjel dhe i shtypim me duar te behen pafka.Nga siper i vem nga nje bajame ne mes.Keshtu sic jane i vem ne tepsi mbi letren e pjekjes dhe i fusim ne fure 180 grade per 12 min.I heqim nga furi e i lem te ftohen.Pastaj i futim ne kuti biskotash dhe i mbajme per shume kohe.
Tani ne vend te bajameve,nund te vem e susam te pjekur.Si ti bejme pafka [te sheshta ] i fusim ne susam nga te dy anet dhe i pjekim.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kejk merendas
Perberesit per brumin:
1 e 1\2 filxh.me miell ,1\2 filxh.sheqer ,
4 veze ,100 ml. vaj , 100ml.qumesht ,
150 gr nutela ose merenda ,
1 luge likoje me bejkin paunder ,
1luge likoje me vanilja.
Perberesit per shurupin;
1\2 filxh. sheqer----100 ml uje.
Perberesit per kremen:
1liter qumesht ,2 vanilja,
3 luge s. miell , 10 luge s. me sheqer ,
250 gr gjalp ,
Per mbules siper:
2 kuti qumesht pana [ 2 x200 gr ]
ose 1 morfat [pluhur per kreme ]
Pergatitja :
Perzjejme te gjitha gjerat e brumit [per bazen]dhe i hedhim ne nje tepsi te lyer me vaj e me pak miell. E pjekim ne 180 grade per 20 min.
Zjejme per 1 min. ose 2...sheqerin me ujin e ja hedhim shurupin ashtu te nxehte sic eshte mbi kek te ngrohte. E lem te ftohet pastaj.
Bejme brumin:
Perzjejme harxhat e kremes me pak qumesht.por kujdes mos te na behet kokra.Vem qumeshtin tjeter te zjeje e ja hedhim kremes duke e trazuar vazhdimisht.Pastaj e heqim e vem gjalpin.kete ja hedhim kekut siper mbi sherbetin.E mbulojme me plasmas guzhine qe mos te na zej cipe ,dhe e lem te ftohet.
Rahim morfatin ose qumeshtin pana dhe mbulojme embelsiren [kekun] me kete shtrese.
Pastaj e vem ne frigorifer per 2 ore e pastaj e nxjerim copa ne pjata,
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kullure me dy ngjyra.
perberesit:
...3 filxh. miell,1 filxh sheqer,250 gr gjalp[ nuk duhet perdorur margarine,kujdes ]1 veze,1 vanilje,kakao,ca pika cokollate.[po ti duam me te ereta ne ngjyre ]
Pergatitja':
Lem gjalpin te shkrije vete.Ne nje tas te thell vem te gjitha gjerat e brumit,e i bejme brume...por qe te shtrihet.E ndajme brumin ne dy pjese te barabarta.Dhe 1\2 e brumit e lem ashtu sic eshte ndersa tjetren..do i vem 1 lge gl kakao.Dhe keshtu kemi dy ngjyra ..nje te bardhe e nje te kafe.I hapim si shkopinje ose cforme te deshirojme...i perzjejme si zinxhir ose si rreth ...I pjekim ne fure 180 grade per 15 min mbi letren e vajit.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου