Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Tave spinaqi me zhambon dhe djath te grire.

Perberesit:
,...1kg spianq,5 te bardha veze + 2 te verdha  veze,10 feta zhambon [ i presim ripa te gjate ],250 gr me djathe te grire,krip,dhe 2-3 kokra bakari [nuk e di ci thon shqip [te me falni ] si kokrat e piperit zi.

Pergatitja:
Pastrojme dhe shplajme mire spinaqin.E zjejme per pak min.ne uje me krip dhe kemi hedhur dhe kokrat e bakarit.E kullojme pastaj mire gjersa ti ikin ujerat fare. E marim  e shtrojme ne nje tepsi dhe mbi te hedhuim djathin,Dhe me ndihmen e nje piroi e fusim cik nga brenda spinaqit.Rahim lehte ne nje ene te thelle te bardhat dhe te verdhat.Shtojme zhambonin dhe i perzjejme bashke .Kete perzjerje ja hedhim tepsis nga siper.E vem ne fure 150 grade per 25 min.afersisht.Kur ta heqim nga zjari e ndajme neper pjata.hahet i ngrohte.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Makarona me sallam ose salcice

Perberesit:
... 250 gr [ose 1\3 e  paqetes ] makarona spageti,1\2 kg salcice ose sallam,50gr gjalp i fresket.
Pergatitja:
Para se te valojme ujin e makaroneve,marim salcicet dhe i presim rota -rota [ as te vogla shume por as te medha ] Dhe cdo cope salcice i fusim gjatas nga 10 shufra makaronash.Si ti bejme te gjitha gati,marim  nje tenxhere dhe valojme uje me kripe.Hedhim brenda makaronat ashtu sic i pergatitem dhe i zjejme..Sic shikojme makaronat si zakonisht ashtu i shikojme dhe keto ..a kane zjere apo jo.Dhe si te zjejne ,marim i kullojme ne kullese.Sa te kullojne ,vem ne nje tigan gjalpin te shkrije dhe ja hedhim makaronave [te cilat i kemi vene ne nje pjatance te madhe ose ene tjeter ] Serviren te ngrohta.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jahni me mish deri dhe qepujka te vogla.

Perberesit:
Copa ne mish [aq sa na nevojiten], 1 kg qepujka te vogla,2 specka te kuqe,1\2 kg domate,kripe-piper [ ne kokra].5-6 luge s. me vaj.
Pergatitja:
Marim mishin e presim ne coka sa deshirojme.E shplajme mire dhe e lem te kulloje.Marim qepujkat i qerojme nga zhapat dhe i lem pak ne uje , [pa i prere fare ,ashtu sic jane kokra ].I iken djegia.Ne tenxh. vem vajin te nxehet dhe skuqim mishin.Pastaj hedhim speckat e grira  dhe me mbrapa domatet te cilat i kemi grire ne multi.Shtojme ujin,kripe,kokrat e piperit 6-7 kokra dhe e mbyllim tenxh.E lem te zjeje  45 min dhe e lem me pak lenge ne fund jo te na shtrodhe

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fidhe [kritharaqi ] me perime.


Perberesit:
1\2 kg fidhe [kritharaq] ,2 -3 specka me ngjyra ose ...jeshile ], 2-3 karota , 2 hudhra,, 2 domate, vaj, krip- piper.
Pergatitja:
Ne nje tav prej balte ose ... vem vajin, hudhren, karoten te prere ne rota te vogla e holle, nje domate prere ne kube--e tjetren te grire ne rende.Speckat ne copka te vogla,  vem e krip -piper.E vem taven ne fure ne 180 grade gjersa te piqen karotat e speckat.Shtojme aq uje sa nevojitet.Dhe si te zjeje hedhim fidhen [kritharaqin ].E perzjejme lehte, se fidheja ngjit.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Patate  me berxolle ne fure

Perberesit:
....Berxolla-sipas deshires ose numrit te pjestareve,,1 kg e 1\2 me patate ,lenge nga 2 portokalle,nje specke jeshile ,piper,kripe,rigon. 1 gote vere e bardhe,vaj
Pergatitja :
Marim berxollat i shplajme mire me uje te bollshem.Pastaj marim nje tepsi e lyejme me pak vaj ne fillim.Dhe si ti kripim pak berxollat nga te dy anet  i vem ne nje tas  te madh.Atje hedhim...patatet te ndara ne copka ne 4 ose 6, lengun e portokalleve,veren,specken te grire ne ripa te vogla,pak kripe per patatet,piper ,rigon dhe 6 luge me vaj.Si i perzjejme mire  i lem atje per
 1\2 ore  [qe berxollat e patatet te thithin veren e lengun e portokalleve ]marin aromen e tyre.Dhe me vone i vem ne tepsi ku lyem me vaj dhe hedhim e pak uje .Do e mbulojme tepsin me leter alumini. dhe do e fusim ne fure  [te ciin e kemi ngrohur qe me pare ]...I lem ne fure 200 grade per1\2 ore dhe pastaj ja heqim letrene alumunit.Do i lem akoma 15 min te marin ffaqe pjekjeje

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tave me patate ,mish te grire dhe beshamel

Perberesit :
....1 kg e 1\2 paterxhan ,1\2 kg mish te grire, 1\2 kupe vaj,2 qepe te grira,1 specke jeshile e vogel e grire, 2 thelpinje hudhra, 2 luge me kecap[salce e kuqe qe perdoret per tost ] 1 kup me domate te grira,krip,piper,2 te bardha veze.1\2 kupe me majdanos te grire,2 luge s. me galete pluhur,2 kupa me djathe te grire.4 kokra patate  te prera rota.
Beshameli:
Beshamelin ose e bejme vete ose e blejme te gatshemnqs do e blejme do e bejme sipas udhezimeve te kutis,Po qe se do ta bejme vete,duam.....
3 filxh,caj me qumesht,3 luge s. me vitam, 7 luge s. miell ose korn flaur [tip niseshteje ],krip.piper,1\2 kupe me qumesht pana,2-3 te verdha veze, 1\2 kupe me djathe te grire.
Pergatitja:
Pastrojme paterxhanet,i lajme e i fshijme.Pastaj i presim ne feta gjeras e i skuqim lehteSi ti heqim ata vem te skuqen fetat e patateve.I heqim e keto menjane dhe vem ne vaj te skuqet qepa,speckat e hudhrat.Shtojme mishin e grire dhe e perzjejme afro 10 min. Duke e trazuar hedhim domaten,krip ,piper,kecap dhe e mbulojme te zjeje gjersa te mpikset salca.E lem te ftohet pak dhe hedhim duke trazuar te bardhat e vezeve e majdanozin.Lyejme nje tepsi te thelle dhe e sperkatim me 2 luge galete pluhur.Shtrojme brenda si fillim fetat e patateve .Pastaj vem 1\2 e paterxhaneve , 1\2 e djathit te grire dhe 1\2 e  mishit grire.Bejme te njejten gje perseri...paterxhan  +,djath i grire  +,mish i grire.
Bejme beshamelin....Vem gjalpin ne nje tenxhere,e vem ne zjar te mesem.Kur te nxehet e te shkrije vem miellijn dhe e trazojme pa ndaluar gjersa te mare ngjyre.Vem avash avash qumeshtin,krip,piper.E trazojme gjer sa te lidhet beshameli.E heqim nga zjari dhe e lem te ftohet.Hedhim brenda duke trazuar qumeshtin pana,te verdhat e vezeve e pak djath te grire.E shtrojme beshamelin siper musakas dhe nga siper fare vem e pak djath te grire,ate qe na ka ngelur.E pjekim ne 200 grade per 50 min afersisht gjersa te rudhosetmire siperfaqia.E lem te rij ashtu 10 min ne tave,pastaj e presim ne copa

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kofsha pule [pa kocka ] me kerpudha,bejkon e djathera te ndryshem ----ne tave.

Perberesit:
3kofsha pule[pa kocka], 150 gr kerpudha[po nuk patet -behet e pa to ]i presim ne feta keto, 350 ml qumesht pana,1 veze, 400 gr djathera te ndryshem [cte kemi ], 2 qepe te fresketa te grira, 5 feta bejkon[ose zhambon vem]i presim ne kube, 1\3 e tufes me koper[ te grire ], krip-piper,ca feta prej djathi per tost.
Pergatitja:
Marim kofshat e pules i shplajme e i vem te zjejne me uje te kripur.I kullojme dhe i presim ne copka shume te vogla.Ne pak vaj skuqim  kerpudhat.
Hedhim qepet dhe bejkonin.si te skuqen shtojme qumeshtin pana bashke me vezen [qe e kemi rahur lehte me pak uje ].I perzjejme te gjitha keto bashke per pak dhe i heqim nga zjari. Ne nje tepsi vem copat e pules bashke me djatherat,kripe,piper,koperen e grire e i perzjejme mire.Pastaj shtojme perzjerjen qe bem me pare[ne skuqje ] dhe i perzjejme perseri.E hedhim ne tepsi kete  dhe nga siper copat e djathit te tostitE vem te piqet ne 200 grade per  1 ore[ por te mbuluar me leter alumini].E vem kete qe mos te na shkrij djathi shpejte.Pastaj i heqim letren e aluminit dhe i vem nje dore ku aty-ketu nga djatherat e ndryshem  qe na ka ngelur[ pak]dhe copka te ngelura prej bejkon ose ..cte jene.I vem e pak ne fure te marin ngjyre floriri.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Makarones penes Ala Krem me pule.

Perberesit:
500gr mak. penes, 1 kraharor pule te madh, 3 kerpudha [nqs deshirojme ]te prera ne mes e feta, 300ml qumesht pana, 3 luge s .gjalp,1 presh i grire [vetem e bardha ], 1 qep e grire, krip-piper-rigon, lenge nga 2 limona, 100 ml vere e bardhe, majdanos i grire.[sipas deshires].
Pergaritja :
Marim zjejme mak. ne nje tenxh. me uje te kripur,e i kullojme.Presim kraharorin e pules ne copka te vogla. Ne nje tas vem pulen dhe i hedhim lengun e 1 limoni e pak rigom,e i lem 15 min.
Ne nje tas tjeter vem kerpudhat nqs do vem, me lengun e limonit tjeter dhe rigon.Edhe keto i lem 15 min  keshtu.Ne nje tigan nxehim 1 luge s. gjalp e skuqim copat e kraharorit..I hedhim veren dhe i lem qe te lidhen bashke.Heqim pulen nga tigani dhe ne ate tigan vem 2 luge gjalp te tjera e skuqim qepen[vem e vaj po deshem ne vend te gjalpit].Shtojme preshin e grire holle dhe kerpudhat.Kur te skuqen ato shtojme dhe pulen,qumeshtin pana e i perzjejme mire. E zjejme salcen sa te mpikset.Pastaj shtojme mak. e zjera,pak kripe nqs do dhe i perzjejme.I sperkatim siper me majdanos[nqs deshirojme].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου