Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Qofte me mish te grire  e patate.

Perberesit;
1 kg patate te zjera, 1\4 kg me mish te grire,1 veze,1\8 e kg me djathe te grire, kripe,
piper, vaj, 1\2 gote me susam.
Pergatitja:
Pasi i zjejme patatet dhe i lem pak te ftohen....i marim e i perzjejme me mishin e grire dhe qepen,kripe dhe piper.I lem ne frigorifer [pasi te kemi ber brumin mire] per 1 ore.kur te forcohet brumi e bejme topa -topa e i shtypim si pite.Pastaj i mbushim me pak djathe te grire dhe i mbyllim me gishta Pastaj i vem ne susam e i  skuqim.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Qofte si petulla me patate

Perberesit:
4 patate te medha, 1 veze, pak miell,krip,piper e pak majdanos.
Pergatitja:
Marim patatet ,i qerojme dhe i grijme ne rende.Pastaj shtojme pak krip,vezen e pak miell, piper te zi,e pak majdanos te grire.Vem vaj ne tigan, i skuqim gjer sa te marin ngjyre kuqeremet te eret[ nga te dyja anet]Kur ti heqim i vem ne leter guzhine tju ik vaji i tepert.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kulacka qe hahen me djathe.
 
Perberesit:
afersisht 1\2 kg sheqer nqs do i ham shqeto,nqs do i ham me djath do vem pak kripe[1\2 luge s ] ne vend te sheqerit, 1 luge1\2 te supes me maja pluhur, pak vaj, miell sa te na nevojitet, 5 kokra veze, 1 liter qumesht, 2 bejkin paunder.
Pergatitja:
Marim perzjejme te gjitha gjerat e brumit ,duke i ven te gjitha me rradhe,,dhe bejme brumin.
Hedhim majan bashke me sheqerin,vezet ,kripen,qumeshtin.Miellin dhe bejkin paunder e vem ne funde.Dhe bejme keshtu nje brume [ qe te jet me i bute se brumi i byrekut ].E lem ne nje vend te ngrohte qe te vij [ te fryhet ].E perzjejme here pas here.Dhe kur te jet gati,hedhim pak miell mbi tavoline e hapim atje brumin ne nje pete te trashe 1 cm.Tani kete pete e presim ne cforma te duam ..katrore ose te rumbullakta ,me anen e nje gote ....duke e prere me nje thike.Marim nje ene te thelle me shume vaj.Themi me shume vaj,sepse kulackat nuk duhet te cikin ne anet e enes ,e fryhen me mire ne vaj.Sa per vajin po qe se eshte shume i nxehte [se i nxehte duhet ] nuk thithin shume vaj.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Byrek me kungull te verdhe [ te embel ] 
 
perberesit;
... 1\2 kg peta te blera ose e bejme vet brumin.
1 kungull te verdhe reth 1 kg,  2\3 e kupes sheqer,1 luge miell misri te imet,6 veze,4 luge sheqer,1\2 kupe me qunesht pana [ krema galaktos ],1\4 luge gl. me moskokaridho [ te them te drejten ne shqip nuk e di si i thone ,por eshte tamam si piperi ],1 kupe me gjalp te tretur ose vitam,pak sheqer te inet dhe kanelle pluhur.
Pergatitja;
Pastrojme dhe presim kungullin ne copa.E lem  pak ne uje dhe e kullojme fort.E shtrydhim ose e shtypim me nje pirua.E perzjejme ne 1 tas  me sheqerin,miellin e misrit,vezet dhe qumeshtin pana. ne 1 tas te vogel perzjejme sheqerin me kanellen dhe moskokaridhon.E ndajme brumin ne 12 topa nqs e bejme vete brumin ,kurse me te blerat  vem dy here nga 6 copa. Ndryshimi eshte se patat qe bejme vete duan me shume lyre.Ne nje tepsi te madhe shtrojme 6 petet te lyera cdo pete.Si ti shtrojme i sperkatim me kanelle dhe sheqer.Siper vem perzjerjen e kungullit.Nga siper hedhim dhe 6 petat e tjera .Te lyera cdo pete prap.Nga lart vem perseri kanelle dhe sheqer.Presim byrekun lehte ne copa me nje thike te mprehte dhe i vem gjalpin e ngelur nga siper..Ne fund e sperkatim me pak uje dhe pak sheqer.E pjekim ne 180 grade per 1 ore afersishte.Hahet i nxehte dhe i ftohte.Kur e nxjerim e sperkatim me sheqer te imet po te duam e pak pluhur kanelle.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Tip keku i kripur  me karota e portokalle. 
 
Perberesit:
...4 veze [te ndara ],3 luge supe me mielll,1 luge luge s . me miell misri te imet,3 luge s. vaj ose vitam,275 ml. qumesht,krip,piper,1\2 qepe e grire,2 karota te grira , 1\2 portokalle e grire.
Pergatitja;
Perzjejme miellerat me vajin  e qumeshtin.Po te jete i ngrohte qumeshti salca na behet me shpejtedhe na ngelet e ujshme sic e duam.Vem pak krip tek te bardhat e vezeve dhe i rahim fort.Pastaj shtojme e te verdhat e i rahim e ato por lehte.Pastaj duke e trazuar mbi vezet vem salcen e miellit ,karotat e grira,qepen e grire e porokallin te grire..E provojme per kripe dhe e lem ne nje tepsi te vogel te lyer me vaj.Me vone e vem tepsin mbi nje tepsi tjeter te thelle te mbushur me uje te valuar.Dhe e vem te piqet ne fure per  50 min ne fure 180 grade,po ta kemi soben me ajer do e vini tek numri 4...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Byfteqe te mbushur me djath [ graviera ]
 
Perberesit;
500g mish te grire , 200 g djath  te verdhe graviera,2 kunguj , 2 specka te kuqe , 2 qep , 2 luge s. me vaj, 1\2 luge likoje kimino, 1\2 filxh.galeta,pak vere e bardhe , 1 veze , 1 luge s. kecap, pak fare kanelle, 1 luge likoje mustardhe,krip-piper.
Pergatitja:
Presim ne  kube gjerat e mbushjes..[gravieren, kungujt, speckat]. Perzjejme  po keshtu gjerat e brumit, te gjitha .[ mishin e grire , galeten, veren, kecap, mustardhen, kanellen ,kiminon,krip-piper.Brumin qr bem me mishin e grire e vem ne frigorifer qe te mpikset pak.E lem mbi 1\2 ore . pastaj  bejme brumin byfteqe e ne mes tyre i vem perzjerjen qe bem me  gjerat e mbushjes.
.Dmth:  bejme me brumin e mishit grire topa te vegjel e i perdorim dy nga dy. ne mes te tyre vem nga perzjerja e djathit me kungujt e speckat. I pjekim ne tigan ose ne fure 20 min. [por me gril]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου