Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Mish qengji me ftonje.

Perberesit:
...mish qengji ne copa  [sa pjestare ],1\3 kupes me vaj,1 qepe e grire,1\2 kupe me vere te bardhe,1\2 kg domate te grira,2 gjethe dafine,1 luge gl me sheqer,4 ftonje,2 luge gjalp ose vitam,pak lenge limoni,krip,piper.
Pergatitja :
Si ta kemi prere mishin ne copa sa duam e vem si gjithmone ne uje te valuar per ta shplare.E shplajme mire dhe e kullojme.Ne nje tenxh. nxehim vajin e skuqim mishin.Shtojme qepen e i skuqim e pak.Hedhim veren e bardhe,domatet,dafinen,sheqerin,krip,piper e pak uje..E mbulojme tenxh. dhe e lem te zjeje mishi.Pastrojme ftonjet.I presim ne feta e i sperkatim me lenge limoni qe mos te na nxihen.Skuqim ne gjalp,ftonjet ca nga ca e i vem ne tenxh.I zjejme 20-30 min akoma gjersa te zbuten e te ngelet me pak salca.Po na u desh uje akoma ,hedhim qe te na zjejne mire.E nxjerim ne  pjata.Tani po te duam  mund ta shoqeroni me pilaf orizinga anash vini ftonjte e siper copat e mishit .Ne fund fare e sperkatim me salcen e mishit.[sipas deshires ,ka qe dhe se duan ne kete menyre.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mish qengji me sallat maruli ose jeshile [frikase ]

Perberesit
....copa mishi prej qengji [sa na duhen ] te prera ne thela,1\3 kupes me vaj,1\2 kupe me vere te bardhe,3 buqeta me sallate maruli ose jeshile  [jo shume te medha buqetat ]1\2 tufe me koper te grire,1 tuf me qepe te njoma te grira e keto,2 veze,lenge limoni nga 2 cope,2 luge  korn flaur [eshte si niseshteja jone ],kripe e piper.
Pergatitja:
Kemi ven uje te zjeje dhe vem mishin atje,por jo te zjeje ti japim nje shplarje me uje te nxehte.E shplajme mire.Ne nje tenxh.vem vajin e skuqim mishin.Shtojme veren e bardhe dhe vem 1kup e 1\2 me lenge mishi nqs kemi mbajtur nga here te tjera ,nqs jo vem uje te zakonshem,kripe e piper.E mbulojme tenxh. dhe e lem te zjeje gjersa te zjeje mishi [1\2 i bere jo shume ].Ne kete kohe pastrojme e lajme sallaten.E presim dhe e vem 5 min ne uje qe zjen.E kullojme pastaj.E vem ne tenxh.bashke me qepen,vem kopren e i zjejme gjersa te zjeje mishi dhe sallata.Kur te jet gati,rahim vezet ne 1 tas.Ne nje tas tjeter,tresim koen flaur ose niseshten me lengun e limonit,e ja hedhim vezeve.Vem e pak lenge nga tenxh. dhe e perzjejme.Kete perzjejrje ja hedhim tenxh. brenda.E tundim tenxh. majtas -djathtas te vej kudo salca [veza me limonin].E lem e pak te lidhet si salce,pastaj e heqim nga zjari.Siper i vem pak piper dhe e nxjerim te ngrohte.Ne vend te 2 vezeve vem 3 te verdha veze,e shtojme 1\2 kupe qumesht pana.Ky qumesht e ebn me te shijshme akoma.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Makarona spageti me mish te grire 

Perberesit:
... 300gr mish te grire,1 qepe e grire,1luge s. me vaj ulliri,1 luge  s. me rigon ose thimari.  1 filxh. uje[250 ml], 1\2 filxh. me vere te bardhe,3-4 domate ose konserve domatesh,1\2 kg mak. spageti  nr 6. kripe,piper,djathe te grire.
Pergatitja:
Si fillim skuqim qepen ne vaj,por nuk do e skuqim shume,Siper shtojme mishin e grire.E trazojme dhe hedhim veren e bardhe..Vazhdojme perzjerjen per 2-3 min.Me vone shtojme ujin e rigonin,e zjejme kete per 20-25 min.Ulim cik zjarin e nqs duhet akoma uje i shtojme pak.Hedhim domatet dhe i zjejme akoma e per 15 min.Ne te njejten kohe i hedhim e kripe e piperin.Salca eshte gati kur domatet dhe mishi i grire jane lidhur bashke me njeri tjetrin
Gjate kohes qe meremi me salcen,zjejme spagetin ne nje tenxhere me uje te valuar me kripe.E nxjerim te ngrohte dhe  si ti hedhim salcen me mishin e grire  nga siper i hedhim po te duam djathe te grire  [sipas deshires ]

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Supe me thjereza [pa mish ]

Perberesit:
....300gr thjereza,2 kokra domate  te vogla  ose prej konserve,1 kup me vaj,2 qep, 2 gjethe dafine3-4 thelpinje hudhra,2 luge uthll,krip,piper,rigon ose nane.
Pergatitja:
Si ti pastrojme thjerezat i lajme e i kullojme.I zjejme 5 min dhe ja u derdhim ujin.Tani vem ne nje tenxhere 1 liter uje,ei hedhim te gjitha te tjerat vecse therezat,piperin e riogonin jo tani.Vem tenxheren ne zjare te fortee kur fillon te zjeje vem brenda thjerezat.I zjejme avash avash gjesa te zbuten. e te trashen.I lem 1 ore afesisht [varet sa shpejte zjejne thjerezat.E heqim nga zjari dhe heqim gjethet e dafines se hidherohet gjellaKjo gjell sherbehet e ngohte..po hahet dhe e ftohte.Mund te shoqerohet me ullinje,turshi ,ose.........

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Supe me revithja [ Qiqra  ] pa mish.

Perberesit:
...1\2 kg revithja,1 lug gl kripe,2\3 kupes ne vaj,2-3 qepe ,2 luge s. me sodha buke,fleta limoni,kripe e piper.
Pergatitja:
Vem revithjat 1 dite para [ ne uje te vaket ] me kripe.Ne mengjes,i kullojme e i sperkatim me sodhen e bukes.I lem per 1 ore ashtu.Pastaj i shplajme mire e mire me uje te bollshem te rjedhshem.Pastaj vem nje pecet [ me damare copa vete ]dhe pak nga pak fillojme duke i shtypur qe tu dalin zhapat [duke i ngjeshur me pellembet e duarve ].I shplajme mire perseri mbasi u heqim zhapene i vem ne nje tenxhere me uje te ftohte [sa ti mbuloje ]Vem tenxh. ne zjar e fillojme ti heqim shkumen me nje luge s. Me vone  vem brenda vajin,qepet [kokra ashtu sic jane,dhe e mbulojme te zjeje avash.per 1 ore ose 1 e 1\2 ore.Kur ti nxjerim qepet  nga tenxh.i heqim me nje luge me vrima --- [-nqs i duam qepet ,nuk i lem kokra i grijme qe ne fillim e i lem brenda.].I hedhim kripe e piper gjelles dhe e lem te  zjeje akoma e 15 min.kur ta hedhim neper pjata do i shtrydhim  limon siper.Kjo gjelle mund te shoqerohet e me turshi ose ullinje....e zbukurojme me ca kokra shege.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pule e skuqur me bajame dhe salce.

Perberesit;
...pula..sa duam ne copa,1 qepe,vaj,2-3 domate [te vogla e pa zhapa ],piper ,rigon,nje dore  [grusht ] te mbledhur me bajame te copetuara ..jo te grira. hudher e grire e pak majdanos i grire.
Pergatitja:
Shplajme copat e pules [ me mire behet kur jane copa prej kraharorit ]
Vem vaj ne tenxhere dhe skuqim pulen.E heqim pak menjan e ne ate vaj skuqim qepen e grire.Me vone hedhim domaten te grire [ domatet tham sipas deshires ,varet se me sa salce e deshironi ]
Shtojme bajamet e copetuara,hudhren e grire e si te skuqet salca vem e pulen ne tenxhere.I shtojme 1 gote me uje brenda dhe e lem te zjeje.Para se ta heqim nga zjerja i vem 1\2 gote uthull dhe e lem te shtrodhe,por jo shume.Vem pulen ne pjate te madhe dhe siper i hedhim salcen e saj.gjate kohes qe u morem me pulen bejme e nje dore pilaf orizi dhe e shoqerojme me pulen qe gatuan.Siper po te duam e sperkatim me majdanos te grire.Mund te shoqerohet e me patate.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Supe me perime me qofte me mish te grire [por me oris

perberesit;
...1\2 kg mish te grire,1 qepe e grire,majdanos i grire,2 fleta buke  [ e ndenjur me mire ],kripe,piper,1 flxh kafe me oris karolina ,1 veze, 2 luge plot me gjalp,3 qepe te prera feta te gjera,,6 filxh uje , 1\2 kg patate te prera .3-4 karota ,pak  majdanos e koper  te grire  per tja hedhur siper.
Pergatitja :
Perzjejme mishin e grire,qepen e majdanozin.Buken  [e kemi njomur ne pak uje ose qumesht  ],2 luge te prera gl me kripe,pak piper e vezen.po keshtu dhe filxh .e orizit.Te  gjitha keto i perzjejme ne nje brume te vetem.Dhe  bejme topa me mishin e grire.Nxehim nje tenxh. te madhe e vem gjalpin te skuqet qepa dhe qoftet nga pak [lehte ].Shtojme  karotat te prera dhe .hedhim e ujin e i lem te zjejne 1\2 ore.para si heqim 15 min para u hedhim patatet e rera dhe i lem te zjejne dhe 15 min akoma .Kur ta hedhim neper pjata qe ta nxjerim do i sperkatim me pak  majdanos e koper   te grire te vogla fare

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kunguj me patate ne fure [ pa mish ]me djath te grire e pana .

perberesit;
...1 kg patate,5-6 kunguj te medhenje,1 filxh.me djathe te grire,1 filxh. me qumesht pana,kripe ,piper,4 luge supe vitam ose vaj.pak majdanos te grire.
pergatitja;
Pastrojme patatet.I presim rodhele [rota] te holla e i  vem ne uje mos te na nxihen.Po keshtu presim e kungujt rota te holla.Ne nje tenxh. zjejme uje,vem kripe.Zjejme patatet per 3 min,sa te zbuten cik.I heqim e i lem 1 min. Sperkatim me djeth nje tepsi te vogel.Shtrojme brenda 1\2 e patateve.I vem 1\3 e djathit te grire [ e ndajme ne 3 pjese djathin]Siper u hedhim kungujt ne rota [ i shtrojme] i vem vitam ose vaj.Pastaj shtrojme patatet e ngelura dhe djathin qe na ka ngelur ne fund.Tani po qe se djathi nuk na del per shtrese vem pak tjeter.Ne fund fare vem qumeshtin pana [ por nuk duhet te mbuloj siperfaqen ,do e hedhim aty -ketu te futet brenda,qe te na lidhen gjerat ]Gjate pjekjes kur te dal lart djathi e qumeshti pana do i japin nje ngjyre te bukur taves,kuqereme.Kur ta pjekim furin do e vem ne 200 grade...dhe duket kur mer ngjyre kuqereme.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Makarona Lazanja  me mish te grire e djathe te verdhe  [ te grire ]

perberesit:
;...1\2 kg lazanja,1\3 kupes me vaj,1 qepe e grire,1\2 kg  mish te grire,1 e 1\2 kupe domate konserve,1 luge gjalp,6 feta bejkon i pjekur e i grire,1 kup me djathe te verdhe te grire ,4 veze,1 kup me qumesht,1 kupe me djathera te ndryshem,kripe e piper.
Pergatitja ;
Zjejme lazanjat ne uje te valuar me kripe,per 3-4 min,pastaj i kullojme.Ne vaj te nxehte skuqim qepen.Shtojme mishin e grire.Hedhim domatet,kripen,piperin e i zjejme per 15 min.Shtrojme ne nje tepsi te lyer me gjalp 1 shtrese me lazanja.Vem siper  shtrese mish te grire.E sperkatim me bejkon te grire dhe djathin e grire.Vazhdojme shtrese lazanje prap,mish te grire....gjersate mbarojne.Pataj rahim vezet me qumeshtin ,vem krip piper e ja hedhim taves siper.Ne fund fare e mbulojme me djatherat e ndryshem qe kemi.[ te grire ] .E pjekim ne fure 190 grade per 1\2 ore.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Japrak me gjethe hardhie e mish te grire.

perberesit;
....1\2 kg gjethe hardhie,1 kg mish te grire,3\4 kupes qepe te grire,1\2 kupe majdanoz te grire,1\2 kupe koper ose nane,1\2 kupe me oris karolina,kripe,piper,1kupe me vaj,1 kupe me uje te zjere,1\4 kupes me gjalp ose me vitam,2 veze,1\2 kup me lenge limoni...keto te fundit [ po ti deshirojme ti bejme me lenge veze e limoni.]
pergatitja;
Lajme gjethet e u heqim bishtat.I vem ne uje te zjejne per 2-3 min e i kullojme.Vem ne nje tas mishin e grire e qepen,erezat,orizim,pak kripe,piper e 1\2 e vajit.I perzjejme mire.Tani ne cdo flete hardhie...vem nga nje luge nga perzjerja qe bem dhe e palosim anash ne fillim mos te na dal mbushja e pastaj e mbledhim rote.Ne fund te tenxheres vem fleta hardhie,e sic vazhdojme i mbledhim te gjitha e i vem me rradhe ne tenxh.Tani keshtu sic i kemi ber gati munde ti mbajme e ne frigorifer per her tjeter nqs jane shume ose skemi kohe ti bejme ,ti gatuajme....]
E vem tenxheren ne zjar.Siper vem vajin e ngelur e gjalpin.I mbulojme japraket me nje pjate[ qe e nxe ne tenxhere ] e siper shtojme ujin e valuar.E mbulojme tenxh. dhe e lem te zjeje avash gjersa te zbuten japraket e te ngelen me pak lenge. Ne nje tas rahim lehte vezet e lenguin e limonit.Vem  e pak nga lengu qe ka tenxh..Pastaj ja hedhim tenxh.siper japrakeve,duke e tundur tenxh.qe te vej kudo [pa e trazuar me luge].E lem gjellen te rij ashtu per 15 min.Para se ta servirim u hedhim siper pak piper e i nxjerim te ngrohta.Njesoj behen e japraket me laker te bardhe.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου