Byrecka te mbushur me spinaq dhe djath te grire.
Perberesit per brumin:
1 kg miell, 1\2 filxh.caj me vaj ulliri,
1 luge likoje me kripe , 1 gote rakie me raki ,
uje i vaket aq sa na duhet,pak maja .
Perberesit per mbushjen:
1kg spinaq, krip, piper ,
1-2 filxh. kafe me vaj, nane e shkermoqur ,
1 qepe e thate e grire holle ,150 gr djath te grire.
Pergatitja:
Pasi ta pastrojme spinaqin e shplajme mire me uje te bollshem dhe pastaj e presim ne copa.E hedhim ne kullesen e makaroneve qe te kulloj ujet e tij.Me vone e shtrydhim me duar dhe e vendosim ne nje tas.Atje shtojme qepen te grire holle,piperin,nanen e shkermoqur,vajin , djathin e grire e i perzjejme mire
.Me harxhat e brumit fillojme te bejme nje brum elastik,por jo te na ngjis neper duar.Petet nuk do i hapim te holla shume sikur bejme byrek me peta.Do e bejme pak te trash dhe do e presim ne rrathe te vegjel...sa nje pjate filxh.kafeje .Ne cdo rreth qe bem do hedhim nga nje luge nga mbushja qe pergatitem.Pastaj e palosim duke bere 1\2 henxe.I mbyllim anet mire [mepare lyejme cik buzet me pak uje qe te ngjitet brumi dhe pastaj marim nje pirua dhe i shtypim qe te na mbyllen mire [mos te na dale mbushja ]nqs keni veglen..sic do i presim ne rathe e vendosim diskun mbi te dhe pastaj vem mbushje .Ne mbyllje e pret vet sipas formes se saj.Si ti mbyllim anet mire,i lyejme me veze te rahur pak lehte me pak uje.Marim nje tepsi te lyer me vaj ose vitam,por me mire eshte ne tepsi te shtrojme leter vaji per pjekje,pastaj te vem byreckat.Do i pjekim ne fure 180 grade per 30-40 min.Duhet te keni parasysh [furin duhet ta kemi ngrohur me pare ].Te jete i ngrohte kur te fusim tepsin.Marin nje ngjyre te mrekullushme mbas pjekjes.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Petulla me maja
Perberesit per brumin e petullave:
1\2 kile vaj,1 zarfe [qese] me maja pluhur, 1,5 kg miell,krip dhe sheqer,dhe 1 kile uje.1 luge me vaj.
Pergatitja:
Marim 1\2 kg miell,1 luge gjelle te prere me kripe, 1 luge likoje me sheqer,1 zarf me maja [7 gr].I perzjejme te gjitha keto mire , duke filluar te hedhim pak nga pak uje .Pastaj vem 1 luge me vaj,dhe miellin te gjithe.Hedhim ujin qe ka ngelur dhe e perzjejme gjersa brumi te behet[ te mos ta ngrej dot luga,elastik e i rende ]
Brumin e lem te rij 2 ore,vec te mbuluar nga siper,qe te vij mire.Hedhim pak miell ne tavoline,para se te heqim brumin nga tepsia ose ena ku e kemi ven.E ndajme ne 2 pjese,e i shtrojme me pec [ i hapim] ne pete me trashesi 2 cm.Gjeresia e peteve te jet afersisht 2 pellembe e ca.I lem te mbuluara 15 min te dyja,e pastaj i presim ripa -ripa te gjate dhe 3-4 gishta te gjere.Pastaj ripat i presim ne copka te vogla drejtekendeshe[sic kan gjeresine pak me te gjata]Syrin e sobes[pllaken] e cojme tek numri 5.Siper vem nje tenxh. me vajin[ 1\2 kileshin]dhe si te digjet vaji,fillojme te hedhim copkat e peteve ne vaj per ti skuqur,Gjate skuqjes fryhen shume.Kur ti heqim [si te piqen nga te dyja anet,i kthejme ]do i vem ne leter guzhine te nxjerin vajin e tepert.Shoqerohen me pak sheqer,ose mjalt e kanelle,ose shqeto sic jane .
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Byrecka [ 1\2 rrethi ] te mbushur me mish te grire.[ te vegjel ]
Perberesit per brumin:
1-1 e 1\2 kg miell, 2 veze, 1 luge likoje me kripe,uje i vaket [ aq sa te mos na ngjis brumi ne duar ].
Perberesit per mbushjen:
1kg mish te grire, 1kg afersisht me qepe te grira, 1 luge s. e prere me kripe,piper,5-6 luge s. vaj,2 hudhra , e sipas deshires pak spec te kuq.Pak majdanos te grire.
Pergatitja:
Bejme brumin,e lem te vij [1 ore ] dhe hapim pete nga 20 cm.
Perzjejme gjerat e mbushjes dhe cdo pete i vem nga 1-2 luge s.nga mbushja.Por duhet patur kujdes ...gjer tek 1\2,e mbushja mos te arij tek buzet e petes.E palosim anen tjeter mire ...kujdes mos te na dal mbushja[ i shtypim me pirua buzet e petes,qe te lidhen mire bashke [ po qe se kemi forme qe pret forme 1\2 henxe ,perdorim ate ].Pastaj nxehim vaj ne tigan e i skuqim.Por mund edhe ti pjekim ne fure..ne 200 grade,gjer sa te skuqen pak nga siper.
Pufka kulaci me djathera [te bardhe e kackavall ]
Perberesit:
125 gr gjalp, 4 luge s. me vaj, 2 veze, 1 luge likoje me sheqer, 1 luge likoje me kripe, 1 luge s. maja,
1\4 te gotes se ujit me uje te vaket, 3 gota me miell. Harxha shtese;
300gr djathe te bardhe, 300 gr djathe kack.te grire.Pak susam te bardhe.
Pergatitja:
Thermojme djathin e bardhe me duar.Ndersa djathin kack. e grijme ne renden e domateve.Perzjejme gjalpin ne nje ene, shtojme vajin e vezet, te verdhen e njeres e mbajme vec. Hedhim ujin e vaket, krip, sheqerin e majan.Shtojme 2 gota me miell dhe e perzjejme te behet brume[ nje brume i forte ,mos te na ngjis ne duar ] E mbulojme te rij 45 min.[ nuk fryhet shume se ka vaj ].E vem brumin ne tavoline, ei japim forma ruloje dhe e ndajme ne 8- 10 topa.I hapim cik me duar [sa dora ] e vem nga nje luge djath ne mes.Anet i mbyllim te mbulohet djathi.Ne tepsi i vem[ pjesa e bashkuar nga poshte e i shtypim pak nga siper.Me te verdhem e vezes i lyejme nga siper dhe me nje pirua i bejme ca gervishje per ta zbukuruar.I hedhim pak susam mbasi i lyejme me veze e i lem ne tepsi 1\2 ore te vijne cik.Pastaj i vem ne fure te ngrohur me pare ne 200 grade,per 10 min.Ulim temperaturen ne 180 dhe i lem akoma e 20 min,gjersa te behen ngjyre kafe e zbardhur.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Byrecka [ne forme varke ]te mbushur me djathera te grire dhe zhambon.
Perberesit per brumin :
2\3 e kupes me uje te vaket ose qumesht
30 gr maja e njom ose nje zarfe me maja pluhur
1\2 luge likoje sheqer,2 kupa me miell
1\4 luge likoje me kripe,2 luge me vaj.
Perberesit per mbushjen:
2 kupa me djathe te grire sipas deshires
disa copa zhambon ose bejkon,po nuk patem fare mund ta lem e vetem me djath
copa gjalpi te prera.
Pergatitja:
Si fillim tresim majan ne qumesht ose uje te vaket,bashke me sheqerin.E lem te rij gjer sa te vij. Ne te njejten kohe perzjejme miellin me kripe,vajin dhe zem brumin.E bejme topa te vegjel [sa jane topat e pipongut ].Cdo top e hapim me pec ne peta 10- 12 cm.Vem ne qender te cdo pete,shume djathe.I mbyllim anet duke njomur pak anet me uje si djathtas e majtas..Dhe i shtypim qe te na ngjiten bashke.Dhe keshtu kemi formuar nje varkule te vogel.Ne mes duhet te rij pak e hapur,vetem cepat do ngjisim.I vem keto ne tepsi te lyer me gjalp ose vitam.Duhet ti lem pak te rijne,ndaj do i lem 15-20 min atje.{qe te fryhen ].Me nje furce te vogel nga keto te gatimit lyejme anet pak me uje,e i pjekim ne fure.Furin duhet ta kemi ngrohur qe me pare ne 190 grade dhe do i lem 10 min.Mbas 10 min.do hapim furin dhe do vem mbi cdo cope [duke i shtypur pak me dore ] cfare do vem ..zhambon apo bejkon.Tham mund te vem cte duam ,cte na gjendet ne shtepi...ndac sallam te jete e ndac feta sallami [i presim copka te vogla ].Si ti vem e keto sipas deshires ,do i lem dhe 10 min te tjera.Kur ti nxjerim nga furi,ashtu sic jane te nxehta do i vem cdo cope nga siper tek hapja nga nje cop gjalp qe te shkrije shpejte.Hahen e te ftohta ,por femijet i pelqejne gjithmon te ngrohta.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Byrecka katrore te mbushur me mish te grire.
Perberesit per mbushjen:
2 luge gjalp ,kripe, piper
1\2 kg mish te grire,
2 luge majdanos i grire,2 qepe te grira.
perberesit per brumin:
1\2 kg miell ,2 luge vaj,1 e 1\2 gote me uje te vaket,pak kripe,vaj.
Pergatitja:
Ne fillim skuqim qepen ne vaj. Hedhim mishin e grire, piperin,kripen,majdanosin e grire.I lem 15 min te zjejne pak [u shtojme pak uje ].Fillojme te zejme brumin ,me pak vaj perzjejme miellin,krip,e pak nga pak uje te vaket.Hapim petet jo shume te vogla , te mesme..tek 25 cm.Dhe i vem ne qender perzjerje nga mishi i grire.Nuk do i palosim si reth por do e palosim si zarfe.Do marim te 4 anet e rethit dhe do i palosim si zarf te na dalin anet ne forme katrori .I vem cik uje aneve te ngjiten [me pare ]qe mos te na dal mishi i grire.{ Ne fillim palosim dy anesoret,i vem pak uje aneve nga siper dhe pastaj palosim dy anet e tjera.] I lyejme me vaj.Dhe i skuqim ne tigan me vaj te nxehte.Keshtu sic i pergatitem i pjekim ne fure dhe tek tostjera ku bejme buke tosti..Kur ti ham,po te duam i palosim me dysh,qe ti ham me kollaj ne duar [sidomos femijet ]Keto byrecka shoqerohen me kos,dhall ose qumesht.Ne te njeten menyre i bejme me gjize ose me djathe e veze
Perberesit per brumin:
1 kg miell, 1\2 filxh.caj me vaj ulliri,
1 luge likoje me kripe , 1 gote rakie me raki ,
uje i vaket aq sa na duhet,pak maja .
Perberesit per mbushjen:
1kg spinaq, krip, piper ,
1-2 filxh. kafe me vaj, nane e shkermoqur ,
1 qepe e thate e grire holle ,150 gr djath te grire.
Pergatitja:
Pasi ta pastrojme spinaqin e shplajme mire me uje te bollshem dhe pastaj e presim ne copa.E hedhim ne kullesen e makaroneve qe te kulloj ujet e tij.Me vone e shtrydhim me duar dhe e vendosim ne nje tas.Atje shtojme qepen te grire holle,piperin,nanen e shkermoqur,vajin , djathin e grire e i perzjejme mire
.Me harxhat e brumit fillojme te bejme nje brum elastik,por jo te na ngjis neper duar.Petet nuk do i hapim te holla shume sikur bejme byrek me peta.Do e bejme pak te trash dhe do e presim ne rrathe te vegjel...sa nje pjate filxh.kafeje .Ne cdo rreth qe bem do hedhim nga nje luge nga mbushja qe pergatitem.Pastaj e palosim duke bere 1\2 henxe.I mbyllim anet mire [mepare lyejme cik buzet me pak uje qe te ngjitet brumi dhe pastaj marim nje pirua dhe i shtypim qe te na mbyllen mire [mos te na dale mbushja ]nqs keni veglen..sic do i presim ne rathe e vendosim diskun mbi te dhe pastaj vem mbushje .Ne mbyllje e pret vet sipas formes se saj.Si ti mbyllim anet mire,i lyejme me veze te rahur pak lehte me pak uje.Marim nje tepsi te lyer me vaj ose vitam,por me mire eshte ne tepsi te shtrojme leter vaji per pjekje,pastaj te vem byreckat.Do i pjekim ne fure 180 grade per 30-40 min.Duhet te keni parasysh [furin duhet ta kemi ngrohur me pare ].Te jete i ngrohte kur te fusim tepsin.Marin nje ngjyre te mrekullushme mbas pjekjes.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Petulla me maja
Perberesit per brumin e petullave:
1\2 kile vaj,1 zarfe [qese] me maja pluhur, 1,5 kg miell,krip dhe sheqer,dhe 1 kile uje.1 luge me vaj.
Pergatitja:
Marim 1\2 kg miell,1 luge gjelle te prere me kripe, 1 luge likoje me sheqer,1 zarf me maja [7 gr].I perzjejme te gjitha keto mire , duke filluar te hedhim pak nga pak uje .Pastaj vem 1 luge me vaj,dhe miellin te gjithe.Hedhim ujin qe ka ngelur dhe e perzjejme gjersa brumi te behet[ te mos ta ngrej dot luga,elastik e i rende ]
Brumin e lem te rij 2 ore,vec te mbuluar nga siper,qe te vij mire.Hedhim pak miell ne tavoline,para se te heqim brumin nga tepsia ose ena ku e kemi ven.E ndajme ne 2 pjese,e i shtrojme me pec [ i hapim] ne pete me trashesi 2 cm.Gjeresia e peteve te jet afersisht 2 pellembe e ca.I lem te mbuluara 15 min te dyja,e pastaj i presim ripa -ripa te gjate dhe 3-4 gishta te gjere.Pastaj ripat i presim ne copka te vogla drejtekendeshe[sic kan gjeresine pak me te gjata]Syrin e sobes[pllaken] e cojme tek numri 5.Siper vem nje tenxh. me vajin[ 1\2 kileshin]dhe si te digjet vaji,fillojme te hedhim copkat e peteve ne vaj per ti skuqur,Gjate skuqjes fryhen shume.Kur ti heqim [si te piqen nga te dyja anet,i kthejme ]do i vem ne leter guzhine te nxjerin vajin e tepert.Shoqerohen me pak sheqer,ose mjalt e kanelle,ose shqeto sic jane .
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Byrecka [ 1\2 rrethi ] te mbushur me mish te grire.[ te vegjel ]
Perberesit per brumin:
1-1 e 1\2 kg miell, 2 veze, 1 luge likoje me kripe,uje i vaket [ aq sa te mos na ngjis brumi ne duar ].
Perberesit per mbushjen:
1kg mish te grire, 1kg afersisht me qepe te grira, 1 luge s. e prere me kripe,piper,5-6 luge s. vaj,2 hudhra , e sipas deshires pak spec te kuq.Pak majdanos te grire.
Pergatitja:
Bejme brumin,e lem te vij [1 ore ] dhe hapim pete nga 20 cm.
Perzjejme gjerat e mbushjes dhe cdo pete i vem nga 1-2 luge s.nga mbushja.Por duhet patur kujdes ...gjer tek 1\2,e mbushja mos te arij tek buzet e petes.E palosim anen tjeter mire ...kujdes mos te na dal mbushja[ i shtypim me pirua buzet e petes,qe te lidhen mire bashke [ po qe se kemi forme qe pret forme 1\2 henxe ,perdorim ate ].Pastaj nxehim vaj ne tigan e i skuqim.Por mund edhe ti pjekim ne fure..ne 200 grade,gjer sa te skuqen pak nga siper.
Pufka kulaci me djathera [te bardhe e kackavall ]
Perberesit:
125 gr gjalp, 4 luge s. me vaj, 2 veze, 1 luge likoje me sheqer, 1 luge likoje me kripe, 1 luge s. maja,
1\4 te gotes se ujit me uje te vaket, 3 gota me miell. Harxha shtese;
300gr djathe te bardhe, 300 gr djathe kack.te grire.Pak susam te bardhe.
Pergatitja:
Thermojme djathin e bardhe me duar.Ndersa djathin kack. e grijme ne renden e domateve.Perzjejme gjalpin ne nje ene, shtojme vajin e vezet, te verdhen e njeres e mbajme vec. Hedhim ujin e vaket, krip, sheqerin e majan.Shtojme 2 gota me miell dhe e perzjejme te behet brume[ nje brume i forte ,mos te na ngjis ne duar ] E mbulojme te rij 45 min.[ nuk fryhet shume se ka vaj ].E vem brumin ne tavoline, ei japim forma ruloje dhe e ndajme ne 8- 10 topa.I hapim cik me duar [sa dora ] e vem nga nje luge djath ne mes.Anet i mbyllim te mbulohet djathi.Ne tepsi i vem[ pjesa e bashkuar nga poshte e i shtypim pak nga siper.Me te verdhem e vezes i lyejme nga siper dhe me nje pirua i bejme ca gervishje per ta zbukuruar.I hedhim pak susam mbasi i lyejme me veze e i lem ne tepsi 1\2 ore te vijne cik.Pastaj i vem ne fure te ngrohur me pare ne 200 grade,per 10 min.Ulim temperaturen ne 180 dhe i lem akoma e 20 min,gjersa te behen ngjyre kafe e zbardhur.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Byrecka [ne forme varke ]te mbushur me djathera te grire dhe zhambon.
Perberesit per brumin :
2\3 e kupes me uje te vaket ose qumesht
30 gr maja e njom ose nje zarfe me maja pluhur
1\2 luge likoje sheqer,2 kupa me miell
1\4 luge likoje me kripe,2 luge me vaj.
Perberesit per mbushjen:
2 kupa me djathe te grire sipas deshires
disa copa zhambon ose bejkon,po nuk patem fare mund ta lem e vetem me djath
copa gjalpi te prera.
Pergatitja:
Si fillim tresim majan ne qumesht ose uje te vaket,bashke me sheqerin.E lem te rij gjer sa te vij. Ne te njejten kohe perzjejme miellin me kripe,vajin dhe zem brumin.E bejme topa te vegjel [sa jane topat e pipongut ].Cdo top e hapim me pec ne peta 10- 12 cm.Vem ne qender te cdo pete,shume djathe.I mbyllim anet duke njomur pak anet me uje si djathtas e majtas..Dhe i shtypim qe te na ngjiten bashke.Dhe keshtu kemi formuar nje varkule te vogel.Ne mes duhet te rij pak e hapur,vetem cepat do ngjisim.I vem keto ne tepsi te lyer me gjalp ose vitam.Duhet ti lem pak te rijne,ndaj do i lem 15-20 min atje.{qe te fryhen ].Me nje furce te vogel nga keto te gatimit lyejme anet pak me uje,e i pjekim ne fure.Furin duhet ta kemi ngrohur qe me pare ne 190 grade dhe do i lem 10 min.Mbas 10 min.do hapim furin dhe do vem mbi cdo cope [duke i shtypur pak me dore ] cfare do vem ..zhambon apo bejkon.Tham mund te vem cte duam ,cte na gjendet ne shtepi...ndac sallam te jete e ndac feta sallami [i presim copka te vogla ].Si ti vem e keto sipas deshires ,do i lem dhe 10 min te tjera.Kur ti nxjerim nga furi,ashtu sic jane te nxehta do i vem cdo cope nga siper tek hapja nga nje cop gjalp qe te shkrije shpejte.Hahen e te ftohta ,por femijet i pelqejne gjithmon te ngrohta.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Byrecka katrore te mbushur me mish te grire.
Perberesit per mbushjen:
2 luge gjalp ,kripe, piper
1\2 kg mish te grire,
2 luge majdanos i grire,2 qepe te grira.
perberesit per brumin:
1\2 kg miell ,2 luge vaj,1 e 1\2 gote me uje te vaket,pak kripe,vaj.
Pergatitja:
Ne fillim skuqim qepen ne vaj. Hedhim mishin e grire, piperin,kripen,majdanosin e grire.I lem 15 min te zjejne pak [u shtojme pak uje ].Fillojme te zejme brumin ,me pak vaj perzjejme miellin,krip,e pak nga pak uje te vaket.Hapim petet jo shume te vogla , te mesme..tek 25 cm.Dhe i vem ne qender perzjerje nga mishi i grire.Nuk do i palosim si reth por do e palosim si zarfe.Do marim te 4 anet e rethit dhe do i palosim si zarf te na dalin anet ne forme katrori .I vem cik uje aneve te ngjiten [me pare ]qe mos te na dal mishi i grire.{ Ne fillim palosim dy anesoret,i vem pak uje aneve nga siper dhe pastaj palosim dy anet e tjera.] I lyejme me vaj.Dhe i skuqim ne tigan me vaj te nxehte.Keshtu sic i pergatitem i pjekim ne fure dhe tek tostjera ku bejme buke tosti..Kur ti ham,po te duam i palosim me dysh,qe ti ham me kollaj ne duar [sidomos femijet ]Keto byrecka shoqerohen me kos,dhall ose qumesht.Ne te njeten menyre i bejme me gjize ose me djathe e veze
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου