BAKLLAVAJA e VITIT TE RI
[Me peta te blera....marim 3 pako me peta..nqs kane nga nga 13-14 fije.Dhe kadaif marim 1 kg .Arrat nqs i marim te blera,te qeruara marim1 e 1\2 kg ndersa po ti qerojme vete duhen 3 kg. 500 gr duhet gjalp i fresket prej lope ndersa per kadaifin duhet gjalp fitini i shkrire ose perdorim vitam...afersisht 250 gr dhe 1 kup me vaj luledielli, Sheqer duhen per bakllavan 2 e 1\2 kg dhe 2 e 1\2 per kadaifin..[ i hidhet te dyjave nga 2 sherbete ]
BAKLLAVAJA..shtro pete shtro arra [ arrat duhet ti kemi grire me pare ,gati ] gjersa te mbarojne petat.....ne fund lem 2-3 peta si hedhim arra atyre te siperme...Marim nje thike te mprehte dhe fillojme e presim ne forme gurabie.Marim shkrijme gjalpin e ja hedhim nga siper tek te prerat ne fillim qe te iki brenda me garuzhde e ne siperfaqe komplet...pastaj e fusim ne fure..e pjkja eshte tekni me vete..do shume kujdes..ne fillim e vem furin ne 100 grade pastaj mbas 10-15 min melart ne 150.me mire te piqet avash qe te kulloj...Sherbetin do ja hedhim 2 heresh..ne fillim do besh ate me 1 e 1\2 kg sheqer dhe 1 liter uje..e mbas 2 ditesh te dytin me 1 kg sheqer e trecerek liter uje[ sherbeti i dyte duhet te jet pak me i trashe..te ngjisin pak gishtat njeri me tjetrin kur ti bashkosh..po keshtu e sherbeti i kadaifit..njelloj behet.
KADAIFI....Mer kadaifin e shkrife pak me duar..Pastaj mer andej nga ka fillimin e mbledhjes e fillo te besh terheqeje te lehta.Ne fillim se harova,mer arrat e grira,[ te ken copeza te vogla jo te imet fare] dhe veri ne nje pjate ,e hidhi pak sheqer e 1 luge supe plot me kanelle,e perzjej mire ]Dhe kur te fillosh mbledhjen...ne fillim ver nje luge nga kjo perzjerje e fillo mbidhi si veze ,porjo shume te medha,sa nje veze e madhe prej pule. Veri rradhe -rradhe ne tepsi,ngjitur njera me tjetren gjersa te mbarojne.Ne fund hidhi fitinin e shkrire e vajin te nxehte duhet tja hedhesh..e i vendosim ti pjekim ne fure.Gradet po ashtu si bakllavaja,vete se sdo shume ore se digjet,do e lesh gjersa te mare ngjyre flriri..GJithmon kur u hedhim sherbetet embelsirave..njera duhet te jet e ftohte..o embelsira ose sherbeti...
[Me peta te blera....marim 3 pako me peta..nqs kane nga nga 13-14 fije.Dhe kadaif marim 1 kg .Arrat nqs i marim te blera,te qeruara marim1 e 1\2 kg ndersa po ti qerojme vete duhen 3 kg. 500 gr duhet gjalp i fresket prej lope ndersa per kadaifin duhet gjalp fitini i shkrire ose perdorim vitam...afersisht 250 gr dhe 1 kup me vaj luledielli, Sheqer duhen per bakllavan 2 e 1\2 kg dhe 2 e 1\2 per kadaifin..[ i hidhet te dyjave nga 2 sherbete ]
BAKLLAVAJA..shtro pete shtro arra [ arrat duhet ti kemi grire me pare ,gati ] gjersa te mbarojne petat.....ne fund lem 2-3 peta si hedhim arra atyre te siperme...Marim nje thike te mprehte dhe fillojme e presim ne forme gurabie.Marim shkrijme gjalpin e ja hedhim nga siper tek te prerat ne fillim qe te iki brenda me garuzhde e ne siperfaqe komplet...pastaj e fusim ne fure..e pjkja eshte tekni me vete..do shume kujdes..ne fillim e vem furin ne 100 grade pastaj mbas 10-15 min melart ne 150.me mire te piqet avash qe te kulloj...Sherbetin do ja hedhim 2 heresh..ne fillim do besh ate me 1 e 1\2 kg sheqer dhe 1 liter uje..e mbas 2 ditesh te dytin me 1 kg sheqer e trecerek liter uje[ sherbeti i dyte duhet te jet pak me i trashe..te ngjisin pak gishtat njeri me tjetrin kur ti bashkosh..po keshtu e sherbeti i kadaifit..njelloj behet.
KADAIFI....Mer kadaifin e shkrife pak me duar..Pastaj mer andej nga ka fillimin e mbledhjes e fillo te besh terheqeje te lehta.Ne fillim se harova,mer arrat e grira,[ te ken copeza te vogla jo te imet fare] dhe veri ne nje pjate ,e hidhi pak sheqer e 1 luge supe plot me kanelle,e perzjej mire ]Dhe kur te fillosh mbledhjen...ne fillim ver nje luge nga kjo perzjerje e fillo mbidhi si veze ,porjo shume te medha,sa nje veze e madhe prej pule. Veri rradhe -rradhe ne tepsi,ngjitur njera me tjetren gjersa te mbarojne.Ne fund hidhi fitinin e shkrire e vajin te nxehte duhet tja hedhesh..e i vendosim ti pjekim ne fure.Gradet po ashtu si bakllavaja,vete se sdo shume ore se digjet,do e lesh gjersa te mare ngjyre flriri..GJithmon kur u hedhim sherbetet embelsirave..njera duhet te jet e ftohte..o embelsira ose sherbeti...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου